کبد چرب

معرفی بیماری کبد چرب

کبد چرب (به انگلیسی: fatty liver)

در پزشکی حالتی برگشت‌پذیر از تجمع واکوئول‌های چربی در سلول‌های کبدی است که با التهاب کبد مشخص می‌شود. این حالت ممکن است در افرادی که الکل مصرف می‌کنند ایجاد شود، ولی در ایران این بیماری علل دیگر دارد و «کبد چرب غیرالکلی» نامیده می‌شود. فرم غیر الکلی این بیماری در تعدادی از اختلالات بالینی مانند دیابت، چاقی و سوء تغذیه رخ می‌دهد.

وجود چربی در کبد طبیعی است، اما اگر این میزان از چربی بیش از 5 تا 10 درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است.

انواع کبد چرب

1-کبد چرب غیرالکلی: این بیماری زمانی رخ می‌دهد که کبد در شکستن چربی ها دچار مشکل می‌شود و با جمع شدن چربی در بافت‌های کبد، فرد دچار کبد چرب می‌گردد. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی می‌گردد.

2-کبد چرب الکلی، کبد با مصرف زیاد الکل صدمه دیده و قادر به شکستن چربی ها نیست.  در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی گردد.

3-کبد چرب بارداری: این بیماری می‌تواند باعث نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید یا خونریزی شود. هرچند دلیل این بیماری کاملاً شناخته نشده اما دانشمندان معتقدند این بیماری با هورمون های این دوران در ارتباط است. علایم این بیماری در سه ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی گردد. اکثر زنان پس از زایمان شروع به بهبود می‌نمایند.

اغلب بیماران ۴۰تا۶۰ سال سن داشته و بیماری در زنان شایع‌تر است.کبد چرب در کودکان با سن بالاتر از ۱۰سال نیز می‌تواند ایجاد شود . این اختلال کبدی مزمن بوده و برای سال ها پایدار خواهد ماند .

عوارض و عواقب کبد چرب (فیروز و بعد سیروز)

کبد چرب از نظر بالینی یک اختلال پایدار و ساکت شناخته شده و در موارد سبب اختلال شدیدی در کبد می شود. ولی در تعدادی از بیماران با گذشت زمان بافت جوشگاهی و فیبروز در کبد ایجاد شده و در نهایت سیروز و نارسایی کبد ایجاد می‌شود. چون پیش بینی مسیر بیماری در یک فرد و این که در کدام بیمار پیشرفت خواهد کرد، مشکل است، درمان و کنترل آن برای همه مبتلایان الزامی است.

نسخه ها

عوامل ایجاد کبد چرب (ضیایی)[1]

  • چاقی و اضافه وزن، چربی خون بالا مخصوصاً تری گلیسرید خون
  • کاهش سریع وزن.
  • کم تحرّکی و عدم نرمش و عدم ورزش.
  • مصرف چربی زیاد و سرخ کردنی و سوء تغذیه و غذای مانده. و مرحوم دکتر سیادتی فوق تخصص بیماری های عفونی گوید: مصرف زیاد سرخ کردنی برای کبد مضرّ است.
  • تخم مرغ زیاد خوردن، کوکو، ته دیگ، روغن جامد و ...
  • مقاومت بدن در مقابل انسولین (دکتر سیّد حسین هاشمی، کارشناس ارشد یا فوق لیسانس فیزیولوژی انسانی)

  انسولین تزریقی سه نوع ساخته شده:

 الف. انسولین شیری رنگ که از گاو گرفته می شود (انسولین طولانی اثر)،

ب. انسولین کریستال که رنگ آن شفاف است،

 ج. مخلوطی از آن دو که اخیراً ساخته شده.

  • تجمع چربی در سلول های کبدی و ازدیاد آنزیم های کبدی.
  • مصرف الکل (در طب داخلی هاریسون، طب داخلی نلسون، طب داخلی سیسیل، طب داخلی اسمیت).
  • اسانسهای شیمیائی، فست فودها، کافئین زیاد
  • داروهای شیمیایی که بر روی کبد اثر سوء دارد، مثلا دکتر سید وهّاب بُنَکدار متخصص کلیه و مجاری ادرار گوید: مصرف زیاد آنتی بیوتیک با وجود عفونت داخلی و مصرف معمولی آنتی بیوتیک بدون وجود چرک و عفونت داخلی، در هر دو صورت برای کبد، مضرّ است.
  • دیابت نوع دو (قند شیرین).
  • آب آلوده، شیر مانده، جگر مانده، گوشت مانده.
  • دکتر دریانی فوق تخصص کبد گوید: داروهای کورتون و آمپول های غیر استروئیدی پانزده بیماری می آورد که یکی از آنها کبد چرب است
  • ریشۀ گیاه کَوَر (کبر)
  • سموم شیمیائی و آفت کُش های شیمیائی (ایجاد سرطان کبد و ایجاد سرطان معده و ایجاد ناباروری و ایجاد کودکان ناقص الخلقه می کنند)

کبد چربی (خیراندیش)

  • یکی از شایع ترین علل آن خوردن آب بین غذا و خوردن آب یخ در سایر اوقات می باشد.
  • درمان این بیماری 6 تا یکسال طول می کشد که اولین درمان آن ترک آب خوردن بین غذا و آب یخ می باشد.
  • مصرف سرکه انگبین (یک واحد سرکه انگور+ دو واحد عرق نعناع+ دو واحد عسل) یک قاشق غذاخوری از ترکیب مواد مذکور را با یک لیوان آب مخلوط کرده و یک ساعت بعد از شام میل شود.
  • بعد از سه ماه از مصرف کردن سرکه انگبین ماهی یکبار حجامت عام انجام دهد.

کبد چرب (تبریزیان)[2]

که از علائم آن فشار آوردن کبد به قفسه سینه و درد سمت راست شکم و ترک زبان است. اصلاح حجم و نوع روغن های مصرفی که باید طبیعی باشند – مرکب 1 – سنای مکی هر 3 روز یکبار دم کرده و میل کنید 3 مرتبه یعنی 7 روز) تا اسهال ایجاد شود.

علاج و درمان کبد چرب (ضیایی)

  • 5% الی 10% کاهش اضافه وزن زیر نظر کارشناس داشته باشید.
  • محدودیّت سنجیده در مصرف کالری داشته باشید، یعنی کودکان چاق نیم کیلو در هفته و بزرگترهای چاق دو کیلو در هفته بیشتر وزن کم نکنند.
  • کاهش تری گلیسرید خون .
  • کاهش مقاومت بدن در مقابل انسولین.
  • حذف و یا کنترل داروهای مصرفی زیر نظر متخصص.
  • به افرا د لات و نیمچه لات می گوییم: الکل و مُسکرات نخورید.
  • تمشک، توت فرنگی، کلم بِرُوکلی در جیرۀ غذائی باشد.
  • مصرف روزانه زرد آلو یا کشتۀ زرد آلو برای تصفیّۀ کبد مفید است (مرحوم دکتر شیخ).
  • مصرف میوه و سبزیجات در جیرۀ غذایی روزانه باشد و نان سبوس دار بخورد. در علم تغذیه گویند: 5 الی 7 بار، ولی ما می گوییم در 24 ساعت، سه بار میوه مصرف شود و سه بار سبزی و کاهو، توجه داشته باشید که این میوه جات و سبزی جات علاوه بر فیبر و ویتامین ها و املاح، مواد آنتی اکسیدان هم دارند.
  • آب آشامیدنی سالم تازه 4 لیوان و آب جوش تازۀ ولرم 4 لیوان در 24 ساعت نوشیده شود.
  • در مناطق خشک و نیمه خشک هر روز خوردن نیم گِرَم زعفران و در مناطق شََرجی و رطوبتی یک گرم (پروفسور ظِلُّ الرّحمان از هندوستان و دکتر سیّد محمّد هاشمی از ایران).
  • از بهترین داروهای طبیعی، سکنجبین عُنُصلی است (دکتر سید احمد ثاقبی، متخّصص ارولوژی و فوق تخّصص نفرولوژی و رئیس دانشکده طبّ سنتّی مشهد).

طرز تهیّۀ سکنجبین عُنُصلی: 2 کیلو سرکۀ طبیعی سیب + 4 کیلو آب + نیم کیلو پیاز عُنُصل (پیاز موش یا پیاز دشتی)، مخلوط شوند و بمدّت یک ساعت جوشانده شوند و سپس ظرف را از روی شُعله برداشته، وقتی که از جوشش افتاد، و هنوز گرم است، صاف شود و با 5  کیلو عسل طبیعی مخلوط شود.

  • هر روز دو لیوان آب سیب طبیعی تازه، و یک عدد کدو مسمّی (کدو خورشتی) با پوستش مصرف شود.
  • بادام شیرین، روغن زیتون در جیرۀ غذائی باشد.
  • حجامت خاص از لالۀ گوش یکبار توصیه می شود.
  • هر روز خوردن نصف استکان تا یک استکان عرق طبیعی شاتره (شاهتره) [دکتر کُرد افشاری، استاد دانشگاه].
  • دکتر سید محمد هاشمی: گیاه خارمریم [= عَلیَص= عُلَیَّص از تیرۀ مرکبان]
  • دارای مادّۀ مؤثّره ای به نام سیلی مارین باعث افزایش مادّه گلوتاتیون در کبد می شود که محافظت کنندۀ کبد (از صدماتی که بر اثر سموم ایجاد می شود) می باشد.
  • مصرف تَه نشین سرکۀ سیر.
  • هر روز 7 برگ سبزی کاسنی بخورد (کاهش دهنده حرارت صفراوی، نوسازی یاخته های کبدی، درمان یرقان)
  • سوپ جعفری و جوشاندۀ ریشۀ جعفری(خانم مهندس نبیّ)

کبد پرچرب (باقری) [3]

مکمّل اصلاح معده را در اصلاح معده بجوشانید.

یک قاشق آرکا (RK) را با یک استکان از آب جوشانده، مخلوط کرده و با عسل طبیعی، شیرین کرده روزی 3 استکان میل کنید.

 کبد چرب  (خیراندیش) [4]

 کبدچرب غیرالکلی: ترک کامل آب وسط غذا، خوردن سرکه انگبین،ترک مصرف آب یخ.

کبد چرب الکلی: که در اثر مصرف الکل و شراب است.

پیاز عنصلی ، پیاز زرد زعفران را در سرکه انگبین بجوشانید و بخورید.

سرعت درمان کبد چرب از 3 به 2 سریع، از 2 به 1، متوسط و از یک به صفر خیلی آرام است.

کبد چرب (بنی هاشمی)

40 حبه سیر به همراه یک کیلو آبلیموی طبیعی و مقدار کمی زنجبیل را در مخلوط کن هم بزنید دشمن کبد چرب است.


[1] نسخه های مورد تایید استاد...

[2] کتاب و سخنرانی های استاد

[3]   طب اصول گرای اسلامی ص132

[4]   سخنرانی در تربت حیدریه


منبع: کتاب نسخه  های  معصومین  و  بزرگان طب اسلامی ایرانی -  بیماری های غدد: کبد، طحال و تیروئید و ...  (نویسنده: رضا میرزایی )

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.