اسید ترشی معده

معرفی بیماری اسید ترشی معده

اسید معده

اسید معده به انگلیسی: Gastric acid  یکی از اجزای اصلی شیره معده که به انگلیسی: (digestive fluid) است. یک انسان بالغ روزانه بین ۲ تا ۳ لیتر شیره معده تولید می‌کند. شیره معده یک مایع گوارشی اسیدی و رقیق است که به وسیلهٔ غده‌های موجود در دیواره داخلی معده ترشح می‌شود. از جمله موادی که دراین شیره وجود دارد، هیدروکلریک اسید است. پی اچ شیره معده به دلیل وجود این اسید در حدود۱٫۵ بوده و غلظت هیدروکلریک اسید در آن ۰٫۰۳مولاراست. اسیدی با این غلظت می‌تواند فلز روی رادرخود حل کند. علت وجود محیطی با این قدرت اسیدی وجود مقداریون هایH+ که از دیواره داخلی معده و از یاخته‌های درون بافت نفوذناپذیری ترشح می‌شوند. این غشا اجازه می دهدکه آب و مولکول های خنثی به سلول وارد یا از آن خارج شوند. اما این غشا معمولا ازتبادل یون های آب پوشیده شده‌ای همچون K+, Na, Cl, H جلوگیری می‌کنند.

نسخه ها

اسید معده (تبریزیان) [1]

عسل + سیاهدانه – مرکب 2 ( زنجفیلات) – آرد گندم – چای زنجفیل – داروی جامع + زیره.

اسید خورده و مری سوخته (تبریزیان) [2]

روغن گل سرخ و سرکه هر روز 2 قاشق روغن گل سرخ و 5/1 قاشق سرکه را مخلوط کرده میل کنند در صورتی که نتواند باید قطره قطره بخورد و لو اینکه 3 ماه طول بکشد.

عسل برای درمان اسید معده (دریایی) [3]

1ـ یك قاشق چای خوری از پودر شنبلیله را بجوشانید و ناشتا بنوشید بعد از آن یك قاشق غذاخوری عسل بخورید.

2ـ یك لیوان ماست كه یك قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه شده باشد، آن را روزانه سه بار بنوشید، اسید معده را به شدت كاهش می دهد. و دیگری اثری از ترشی معده نخواهید دید.

3ـ سه پره سیر با چوب كبریت سوراخ شوند، آن را ناشتا ببلعید تا با معده فعل و انفعال داشته باشد. فایده درمانی آن را خواهید دید، دقت بفرمایید اگر سه پره سیر بدون این كه سوراخ شوند هیچ فایده ای نخواهند داشت،بعد از بلعیدن سیرها یك فنجان شنبلیله (به مقدار دو قاشق مرباخوری) جوشانده، كه با عسل هم شیرین شده باشد، همراه با ده قطره روغن سیاه دانه به مدت یك هفته بنوشید. شما نه فقط دردهای معده و ترشی آن را احساس نمی كنید، بلكه آن را یك داروی مفید برای دردهای معده و روده ها خواهید دید.

اسید معده (یکتا) [4]

اسید معده غیر از ترش كردن معده است. كسی كه اسید معده اش زیاد است زود گرسنه اش می شود و وقتی هم كه گرسنه شد اگر غذا نخورد معده اش درد می گیرد و روزه گرفتن نیز برایش سخت است. برای درمان اسید معده باید از این روش ها استفاده كرد:

1ـ بلوط و ریوند را آسیاب كرده یك قاشق چایخوری از آن را در یك فنجان عرق شیرین بیان ریخته و مخلوط می كنیم. لازم هم نیست آن را دم كرده یا بجوشانیم. این مخلوط را سه وعده، یك ربع، بیست دقیقه قبل از غذا میل می كنیم. كلا داروهایی كه گفته می شود قبل از غذا، باید بالافاصله باشد.

2ـ برای درمان اسید معده، شنبلیله نیز مفید است. البته هر چه بهتر پرهیزها را رعایت كنیم زودتر نتیجه می گیریم.

3ـ مصرف ارده و خرما نیز برای درمان اسید معده مفید است. كسانی كه ماه مبارك رمضان به خاطر اسید معده نمی توانند روزه بگیرند یا خیلی اذیت می شوند چنانچه اسید معده را مهار كنند روزه گرفتن برایشان راحت تر می شود. برای این كار باید سحری ارده را با خرما بخورند. یعنی خرما را بگذارند لای ارده و میل كنند. این خیلی قوت دارد، بنیه را تقویت می كند و اسید معده را در روز مهار می كند. با این روش می توان به راحتی روزه گرفت. ولی چون خرما و ارده به شدت گرم است ممكن است باعث تشنگی بشود. روش مقابله با تشنگی را خواهیم گفت. با این روش هم اسید معده درمان می شود و هم عطش و تشنگی زیاد از میان می رود. بد نیست این نكته را بدانید كه به طور كلی این گرسنگی و تشنگی های ناشی از روزه الان بر خلاف معمول است. دلیلش هم این است كه بنیه ها خیلی ضعیف شده است. عطش های بیش از حد نیز به خاطر آن است كه كبدها سمی و داغ است. با این روش ما وضعیت گرسنگی و تشنگی را می رسانیم به حد نرمال. و اما آن روش این است كه یك ربع بیست دقیقه بعد از خوردن سحری یك لیوان عرق كاسنی و شاهتره و خاكشیر بخورید. خربزه در کاهش عطش در رمضان بسیار مفید است.

زیادی اسید معده (روازاده)

  • خوردن جوشانده یك قاشق چای خوری آویشن + یك قاشق چای خوری گل ختمی + هفت عدد انجیر در دو لیوان آب، روزی دوبار و هر بار نصف لیوان میل شود.
  • خوب جوییدن غذا وپرهیز از مصرف نوشیدنی و آب در وسط یا بلافاصله بعد از غذا.
  • پرهیز از مصرف مواد كارخانه ای مثل كیك و كلوچه و بیسكویت و ...
  • برای برطرف شدن بالا آوردن كودك شیرخوار، مادر كودك باید از غذاهای گرم استفاده کند.

ورم و اسید معده (روازاده)

پرسش: ورم معده، اسید معده و درد قفسه سینه و پشت دارم. روش درمان را بفرمایید؟

پاسخ: برای درمان؛ 1. شربت زنجبیل و عسل را هفته­ای سه بار حتما بخورید؛ 2. غذای خام را به همراه غذای پخته میل نکنید؛ 3. مدتی از خوردن مواد خام، میوه و ترشیجات خودداری کنید؛ 4. عرق انیسون 2/1 استکان روزانه میل کنید. 5. به یا انار را داخل فویل بپیچید و در فر بپزید و روزانه یک عدد بخورید.[5]

درمان ترشی معده (یکتا)[6]

برای درمان ترشی معده آویشن را همراه با نعناع دم كنید، پونه را هم می شود اضافه كرد. شیرین بیان را هم می شود اضافه كرد. یك ربع قبل از غذا یك فنجان از این دارو را مصرف كنید و یا همان لحظه كه معده ترش می كند فنجان از این دارو را جرعه جرعه به آرامی میل كنید.

جهت رفع اسید معده و ترش کردن معده (آل اسحاق)

1-خوردن آب سیب زمینی خام ناشتا 2-سیاه دانه را پودر کرده با عسل مخلوط کند وبخورد3-نوشیدن چای خنک 4-خوردن سه چهار دانه انجیر خشک شیرازی قبل از خواب 5-کمتر خوردن گوشت6-یک قاشق مرباخوری عسل را در نصف  استکان آبلیموحل کرده قبل از غذا میل نمایید.7- خوردن نصف استکان عرق زنیان بعداز هر غذا.[7]

ترشی معده (باقری) [8]

در ترشی معده، معده می سوزد. برای درمان ترشی معده چنین عمل كنید:

1ـ شیره كوبیده كنجد با نبات طبیعی را با 10 گرم جوشانده ریشه ریوند معمولی یا ریوند چینی با عرق نعناع و عرق آویشن مخلوط كنید.

اگر ترشی معده شدید است سه وعده هر وعده یك لیوان و اگر معمولی است صبح و شب، هر وعده یك لیوان میل كنید.

مقدارها: 10 گرم ریشه ریوند با یك لیوان عرق نعناع و آویشن و به همین تناسب مقدارها را زیاد می كنیم.

2ـ یك عدد لیموترش عمانی را با پوست در مخلوط (شماره یك) ریخته و با همان كوبیده نسخه قبلی میل كنیم. و برای  شیرین كردن آن از عسل طبیعی، استفاده كنید. هر وعده 2 قاشق غذاخوری از آن كوبیده را انتخاب كنیم.

توصیه ها: غذا را خوب بجویم و وسط غذا آب میل نكنیم.

ترش كردن معده [9]

علل

غذاها (در مضرات ذكر شده) ـ سندرم روده تحریك پذیرـ سرطان معده ـ استرس (به دلیل افزایش اسید معده) ـ شل شدن متناوب اسفنگتر (دریچه ورودی) مری به معده (ریفلاكس) ـ یبوست ـ داروهای درمان فشار خون

مضرات

چای زیاد - كلر موجود در آب - چیپس-قهوه - سیر - میوه های ترش ـ آبغوره - آب زیاد - مصرف مایعات بین غذا - گوجه فرنگی و رب آن - شكلات ـ قند ـ شكر- سیگار - روغن هسته انگور - سس ها - غذاهای آماده - نعنا یا پونه - پیاز - زردچوبه       - دویدن - خربزه - سیر شدن از غذا - غذاهای خمیر (نان ـ ماكارونی ـ برنج ـ آبگوشت ـ پیتزا ـ پفك ...) - افزاینده های بزاق (استرس ـ آدامس ـ ترش مزه ها ـ غذاهای تند و پرادویه ـ سركه).

 سوزش سر دل و ترش کردن[10]


[1] کتاب و سخنرانی های استاد – نحوه مصرف داروها در جلد 1  آمده.

[2] کتاب و سخنرانی های استاد – نحوه مصرف داروها در جلد 1  آمده.

[3]  عسل360

[4]  طب نجات بخش ص120

[5]  پرسش های شما، پاسخ های حکیم دکتر روازاده، ج 1، ص 84

[6]  طب نجاتبخش ص121

[7]  طبیب همراه ص 45

[8]  طب اصولگرای اسلامی ص106

[9]  درمان های گیاهی قسمت ترش کردن معده

[10] کتاب درمان جامع طب سوزنی


منبع: کتاب نسخه  های  معصومین  و  بزرگان طب اسلامی ایرانی -  بیماری های گوارشی  (نویسنده: رضا میرزایی )

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.