نفخ و باد معده، روده

معرفی بیماری نفخ و باد معده، روده

نفخ شكم، گاز معده[1]

گازهای داخل معده: اكسیژن ـ ازت (نیتروژن) ـ منو اكسیدكربن ـ گاز معده طبیعی است و انسان در صورت عدم تولید گاز معده (14 بار در روز‌) جانش به خطر می افتد.

علل

استرس ـ غذاهای نفخ ـ سرطان ها (مانند كبد ...) ـ كاهش قند خون ـ كاهش پتاسیم ـ سلیاك ـ انگل معده ـ سقوط معده ـ سندرم عدم تحمل لاكتوز ـ دیورتیكولوز ـ اختلالات كیسه صفرا

مضرات

چای                                         حرف زدن بین غذا

نان                                            غذاهای ثقیل یا چرب

تند غذاخوردن                            مصرف مایعات بین غذا

آنتی اسیدها                                جوش شیرین

آلبالو ـ گیلاس                           

نشاسته (نان، برنج، سیب زمینی، ماكارونی)

فلفل دلمه ای                 

كاهو                                         گوجه سبز

فندق                                         غذای سرخ كرده

حبوبات                                     میوه های هسته دار

قارچ                                         سردیجات

غذاهای خمیری (نان زیاد، برنج، پیتزا ـ ساندویچ ها ـ ماكارونی)

تخم مرغ (بیش از یك عدد در هفته)

دیگر علل شایع نفخ شکم
  1. بلعیدن هوا (یک نوع عادت عصبی)
  2. بوست
  3. بازگشت غذا و اسید معده از معده به مری
  4. سندرم روده تحریک پذیر
  5. عدم تحمل لاکتوزو سایر عدم تحمل های غذایی
  6. پرخوری
  7. رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک
  8. افزایش وزن
  9. آکاربوز (داروی بیماری دیابت) و هر دارویی که دارای لاکتولوز و یا سوربیتول باشد می تواند باعث نفخ شود.
  10. قاعدگی زنان: خانم ها قبل، بعد و در طی قاعدگی ممکن است دچار نفخ شکم شوند. برای کاهش این نفخ می توان ورزش کرد و غذاهای با فیبر بالا مصرف نمود. سایر اختلالات جدی که می توانند باعث نفخ شوند عبارتند از:
  1. آسیت (آب آوردن شکم) و تومورها
  2. بیماری سلیاک
  3. سندرم دامپینگ (زمانی رخ می دهد که محتویات هضم نشده معده خیلی سریع به داخل روده کوچک منتقل شوند)
  4. سرطان تخمدان
  5. زمانی که لوزالمعده (پانکراس) نمی تواند آنزیم های مورد نیاز برای هضم غذاها را بسازد (خوب کار نکردن پانکراس.)

چند توصیه

  1. از مصرف آدامس و نوشابه گازدار خودداری کنید، مخصوصا از آنهایی که فروکتوز یا سوربیتول زیادی دارند.
  2. از مصرف مواد غذایی نفاخ مثل کلم، شلغم، نخود، عدس و لوبیا خودداری کنید.
  3. سریع غذا نخورید.
  4. سیگار نکشید.
  5. اگر دچار یبوست هستید باید درمان شوید، اما مکمل های دارای فیبر مثل پسیلیوم (برای درمان یبوست) می توانند نفخ شما را بدتر کنند.

نسخه ها

باد معده (روایات)

نکته: روایاتی که در جلد یک برای باد های بدن آمده است، برای هرنوع باد، از جمله باد معده وروده، سر، عضلات و....مفید است. در همه بیماری ها لازم است ابتدابه درمان های مشترک وریشه های مشترک بیماری ها عمل شود.

تخم مرغ

امام رضا علیه السلام: تخم مرغ بسیار خوردن و معتاد شدن به آن، بیمارى سپرز مى آورد و ایجاد كننده بادهایى در سر معده است، و زیاد خوردن تخم مرغ آب پز، نفس تنگى و نفس بریدگى مى آورد.[2]

روایات افزایش بادهای بدن در جلداول بایدرعایت شود.اختصارا تکرار نمی شود.

نفخ شكم (خیراندیش)

علت از سردی معده است

  • ترك آب خوردن بین غذا و پرهیز از خوردن آب سرد.
  • مصرف عرق نعناع یا جوشانده نعناع بعد از غذا
  • مصرف اسپند و زیره.

باد شکم و نفخ (تبریزیان) [3] 

 مرکب 4

نفخ معده و دستگاه گوارش [4]

خوردن یكی از این مخلوط ها:

  1. سیاهدانه با عسل یا كره با عسل
  2. گرد زینان با عسل یا گرد بالنگ با عسل مفید است.
  3. مصرف یك قاشق عسل قبل از صبحانه برای درمان ترش كردن معده، آبریزش دهان، آروغ زدن و كلا سردی مزاج تا رفع كامل مشكل توصیه می شود.

نفخ معده (خدادادی)

  • مصرف مقداری كمی نمك قبل و بعد از غذا.
  • مصرف كره با عسل برای نفخ معده مفید می باشد.
  • مصرف یك قاشق غذاخوری عرق زنیان با عسل بعد از غذا.
  • مصرف پوست هندوانه برای نفخ معده كه بر اثر خوردن هندوانه بوجود آمده بسیار مفید می باشد.

درمان نفخ معده (یکتا) [5]

وجود بلغم در معده ایجاد نفخ می كند. میوه های خام و پخته همراه غذا، سبزیجات خام، حبوبات بادگیری نشده نفخ معده را می تواند تشدید كند.می توان همراه با مصرف حبوبات و سبزیجات خام داروی ضد نفخ خورد تا نفخ اذیتشان نكند.

 حالا ضد نفخ چیست؟ نعناع، زیره، مرزه، زنیان، گلپر، و ریحان. می توان از این مواد، داخل غذایی كه با حبوبات تهیه شده است ریخت. اگر شخص، صفراوی مزاج بود باید این گیاهان ضد نفخ را همراه با عناب در عرق كاسنی شاهتره دم كرده و همان روغن تقویت كبد با مصطكی بخورید یا این كه آن را به تنهایی مصرف كنید. مثلا یك قاشق غذاخوری زیتون را توی غذا بریزید و اگر مزه اش شما را اذیت می كند از یك قاشق چایخوری استفاده كنید و به تدریج مصرف خود را به یك قاشق غذاخوری برسانید. روغن زیتون را هم نگذارید حرارت ببیند همان موقع صرف غذا آن را به غذا اضافه كنید و یا این كه خود زیتون را كنار غذا بخورید.

داروی دیگر برای گوارش این است كه مقل ازرق، مرمكی و هلیله سیاه را باهم تركیب و آسیاب كرده سپس با عسل، خمیر كنید. مقدار عسل باید به اندازه ای باشد كه داروی تركیبی ما نه شل شود و نه خیلی سفت بماند. اگر یبوست كم است سه وعده، هر وعده، یك ربع تا نیم ساعت بعد  از غذا یك حبه با آب مثل قرص بخورید. اگر حبه اش را كوچك بگیرید بهتر است چون اگر بزرگ باشد ممكن است گیر كند و خطر به بار آورد. مثلا اگر می خواهید به اندازه یك نخود بخورید آن را به چهار حبه تقسیم كنید. اگر یبوست بیش تر بود باید بیش تر مصرف كنید. یبوست میزان دارد. ما برای هر یبوستی نمی توانیم یك دارو تجویز كنیم. بنابراین مثلا اگر یبوستش سطحی است با یك روغن زیتون و اگر شدید است با داروهای قوی تر درمان می شود.

حالا چطوری می توانیم بفهمیم یبوست، سطحی است یا نه؟ از بیمار می پرسیم ملین مصرف می كنید یا نه؟ اگر بگوید استفاده می كنم می پرسیم چه ملینی مصرف می كنید؟ مثلا اگر بگوید سیلاكس می خورم، می پرسیم چند تا؟ اگر گفت روزی یك دانه، معلوم می شود یبوستش حاد نیست. اگر گفت هیچ دارویی نمی خورم معلوم می شود یبوستش خیلی سطحی است. اگر گفت دارو می خورم اما مقدار آن كم است باز هم درمانش راحت است. بنابراین هر چه مقدار داروی ملینی كه استفاده می كند بیش تر باشد نشان دهنده آن است كه یبوستش مزمن تر و حادتر است و ما نیز برای درمان یبوستش باید داروی قوی تری استفاده كنیم. اگر از این روش نتوانستیم میزان یبوست را تشخیص بدهیم راه دیگر این است كه از ملین سبك شروع كنیم.

روش دیگر استفاده از خاكشیر است. برای این كار باید خاكشیر را شسته و با آب شیرین سرد خیس كنیم. سپس آن را داخل یخچال می گذاریم تا سه چهار ساعت خوب خیس بخورد؛ چون خاكشیر برای این كه وقتی خیس خورد لعاب می اندازد. اما اگر خاكشیر را با آب گرم خیس كنیم باید همان لحظه آن را مصرف كنیم. چون اگر بماند تلخ می شود.

نفخ معده (باقری) [6]

برای درمان نفخ معده نسخه های زیر تحویز می شود:

1ـ اصلاح معده با مكمل اصلاح معده یك استكان

2ـ نعناع + زیره + تخم جعفری + ریشه شیرین بیان

این مخلوط ضد نفخ شدید است. توجه داشته باشید كه شیرین بیان به تنهایی برای كلیه  مضر است.

نفخ شكم (ازدیاد گاز معده) [7]

پرهیز شود از: پوست حبوبات نخورید، پوست سیب، نوشابه های گازدار، دوغ گاز دار،

پوست گوجه فرنگی، پوست گوجه سبز ورفع نارسایی كبد

درمان: 1ـ شربت گریپ واتر بخورید. 2ـ هرگاه خواستید برنج و ماكارونی بخورید به همراه زیره باشد، 3ـ چهار زیره به همراه غذا و بعد از غذا یك قاشق چایخوری سیاهدانه بخورید، 4ـ دمكرده گل بومادران با شكر، 5ـ هلیله سیاه، 6ـ دمكره مورد: ضدنفخ و خلط آور و رفع ترشحات نابجای رحمی و درمان آفت دهان و تبخال (درمان موضعی)، 7ـ گلپر: ضدنفخ و رفع سوء هاضمه (كمك به هضم غذا)، 8ـ گشنیز: ضد نفخ، ضد اسپاسم دستگاه گوارش (پیشگیری و كاهش دل پیچه)، اشتهاآور، درمان اسهال و عفونتهای روده ای؛ چون خاصیت ضدقارچ و ضد باكتری دارد.

ـ مرزه: ضد نفخ، تسهیل كننده هضم غذا، رفع چنگ زدگی معده،

 مرزنجوش: ضد نفخ، آرام بخش و مقوی معده، شوید: ضد نفخ بویژه ضد نفخ و قولنج كودكان، رفع استفراغ و رفع سكسكه مخصوصا در افرادی كه چربی بالا دارند.

باد معده و نفخ ناف (بنی هاشمی)

اگر عرق آویشن را با عسل مخلوط کنید کمی عرق یا پودر زیره را به آن اضافه کنید و بصورت ضماد روی آن قسمت بگذارید. مقوا یا چرم یا چوب را آرام روی قسمت بگذارید و آرام با باند بسته شود.(نفخ ناف همان افتادگی ناف است).

همچنین در آخرشب قبل از خواب یک قاشق مرباخوری بذراسفند همراه با آب میل کنند و صبح یک قاشق چایخوری سیاهدانه یا دوسین میل کنند مفید است.

تدابیر معده و نفخ (کرد افشاری)

«بیماری های معده»

نفخ: احساس سفتی و پری شکم و احساس حرکت گاز در شکم.

علل نفخ : عدم رعایت نحوه صحیح غذا خوردنü تجمع اخلاط سوء و مواد نامناسب در دستگاه گوارشü مصرف غذاهای ایجاد کننده نفخ.üنحوه صحیح غذا خوردن:
قبل از گرسنگی غذا نخورید و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید- غذا خوب جویده شود و در آرامش میل شود-سر سفره مطالب ناراحت کننده مطرح نشود و مطالب نشاط آور مطرح شود.مصرف میوه و سالاد و مایعات با فاصله از مصرف غذا باشد.چند نوع غذا با هم مصرف نشود.

پرهیزات:
غذاهای چرب و سرخ کرده و سنگین و ترش یا شور یا تند پرادویه- غذاهای کارخانه ای و آماده، قهوه و نسکافه و کاکائو چای پررنگ نوشابه های گازدار، غذاهای خمیری و فست فود، آب یخ، سیر پیاز چغندر و شلغم خام، حبوبات نفاخ، پرتقال نارنگی و میوه های گازدار، کلم، میوه هایی مثل هلو و آلو و خیار و کدو و...

توصیه ها:

  1. غذاهای با هضم راحت و کاهنده نفخ: سبزی پلو (شوید، گشنیز، اناریچه،زولنگ )
  2. کباب برگ و جوجه کباب.
  3. قرار دادن سبزیجاتی مثل شوید و جعفری و ریحان و نعنا و پونه و زیره در رژیم غذایی
  4. استفاده از زنجبیل، آویشن، رازیانه، انیسون و زیره به عنوان ادویه در غذا
  5. مصرف مخلوط سیاهدانه و زنیان (به مقدار مساوی ) قبل و بعد از غذا.
  6. 10 گرم زیره، 10 گرم رازیانه 5 گرم انیسون با هم نرم شود 1 قاشق غذا خوری از آن را در یک لیوان آب جوش دم کرده و نیم ساعت بعد از غذا میل شود.
  7. ماست و آویشن و نمک یا ماست و آویشن و سیاه دانه و مصطکی و زنیان و نمک
  8. ترکیب زنجبیل و شکر بعد از غذا
  9. سیاه دانه کوبیده با عسل
  10. آدامس سقز و مصطکی و عسل
  11. شربت انار و نعنا:600 گرم آب انار ترش و شیرین و 300 گرم شکر 12 گرم عرق نعنا مخلوط کرده و بجوشانید تا به قوام آید
  12. زنیان 1 قاشق چایخوری وسط غذا و پونه قبل و زیره بعد از غذا

چند توصیه به بیماران دچار زخم معده:

  1. اصلاح عادات غذا خوردن.
  2. بیماران دچار زخم معده باید از غذاهای سنگین و پرچرب و دیر هضم پرهیز كرده و از غذاهای با هضم سریع استفاده كنند.
  3. از جمله غذاهای مفید برای این بیماران، آش جو، شیربرنج و فرنی است كه با شیر بز تهیه شده باشد. این غذاها به خصوص برای بیماران دارای معده گرم مناسب است. در مقالات طب جدید اثر جو در پیشگیری از بروز زخم معده به اثبات رسیده است.
  4. تمام افراد به خصوص بیمارانی كه از مشكلات معده رنج می برند باید از مصرف غذاهای تند، قهوه، كاكائو و نوشابه های گازدار بپرهیزند.
  5. سالم ترین روغن برای بیماران دچار مشكلات معده،‌ روغن زیتون است.
  6. بیماران دچار زخم معده بهتر است در غذای خود از گوشت جوجه مرغ كه با كمی زرشك و سماق طعم دار شده است استفاده نمایند.
  7. یكی دیگر از غذاهایی كه هم جنبه تغذیه ای و هم جنبه درمانی برای بیماران دچار زخم معده دارد به این شرح است: برنج سفید یك جزء، جو پوست كنده كوبیده نیم جزء را با آب بپزند تا نیم پز شود. سپس نیم جزء نشاسته را در آب سبوس گندم حل كنند و اضافه نمایند و مخلوط را روی حرارت قرار دهند تا خوب بپزد و مانند حریره شود. در انتها 5 گرم صمغ عربی و 5 گرم كتیرا اضافه كرده و غذا را نیم گرم میل كنند.
  8. بهترین شربت ها برای بیماران دچار زخم معده استفاده از ماء العسل،‌ جلاب و ماءالشعیر است.
  9. بهترین میوه ها برای بیماران دچار زخم معده استفاده از به، گلابی،‌ سیب،‌ مویز و سبزیجاتی مانند خرفه است.
  10. برای این دسته از بیماران جهت التیام و كاهش ناراحتی های ناشی از زخم از تركیباتی به شرح زیر نیز می توان استفاده نمود:

الف) خاكشیر روزانه 1 قاشق غذاخوری در یك فنجان آب جوش + كمی نبات

ب) 30 گرم ریشه شیرین بیان با 5 گرم زنیان مخلوط كرده، كوبیده و جوشانده یك شب در هوای خنك بگذارند و صبح ناشتا میل كنند.

ج) روزانه 1 قاشق چایخوری پودر كتیرا در یك استكان آب گرم حل كرده و میل نمایند.

د) 30 گرم ریشه شیرین بیان، 5 گرم انیسون، 5 گرم زیره سبز، 5 گرم بابونه، 5 گرم افسنتین و 5 گرم بادرنجبویه را شب بخیسانند و صبح صاف كنند و آب آن را بنوشند.

ه) 15 گرم زنیان،‌ 20 گرم آویشن،‌ 10 گرم شاهتره، ‌15 گرم انیسون،‌ 40 گرم شیرین بیان،‌ 10 گرم بومادران را مخلوط کرده‌ یك قاشق غذاخوری از مخلوط فوق را در 2 لیوان آب كمی جوشانده و قبل از غذا 2 استكان میل شود.

و) 15 گرم زینان، پودر شیرین بیان 20 گرم، تخم شوید 10 گرم،‌ انیسون 15 گرم،‌ زیره سبز 10 گرم،‌ سیاهدانه 15 گرم: همه را نرم كوبیده و بعد از هرغذا یك قاشق مربا خوری میل شود.

ز) عرق زنیان 15 گرم، عرق انیسون 15 گرم، عرق زیره سبز 10 گرم، عرق آویشن 10 گرم،‌ مخلوط این عرقیات برای بیماران دچار زخم معده و اثنی عشر بسیار مفید است.
ضعف معده و ضعف هضم:

در این بیماری نیز باید عادات ناپسند غذایی ترك شده و آداب صحیح غذا خوردن رعایت شود.

اگر علت ضعف معده از تجمع اخلاط در معده است، باید با مراجعه به پزشك جهت پاكسازی معده از اخلاط نامناسب اقدام نمایند و سوء مزاجهای حاكم بر معده را اصلاح نمایند.
از دیدگاه طب سنتی،‌ بهترین علاج در ضعف معده تقلیل غذاست. حكیم محمد اعظم خان در كتاب اكسیر اعظم می نویسد: " اكثر مریضان ضعف معده كه تقلیل غذا كردند، در مدت قلیل به عنایت رب جلیل شفای كلی یافتند و كسانی كه از تكثیر طعام و امتلای شكم دست نكشیدند، دچار ذرب و استسقا گردیده و عاقبت شربت مرگ چشیدند."

  1. كسانی كه دچار این بیماری هستند، علاوه بر پرهیزات ذكر شده در مشكلات معده،‌ از مصرف شنبلیله و كنجد نیز پرهیز نمایند كه هر دو مضعف معده اند.
  2. در رژیم غذایی این افراد مربای زنجبیل،‌ مربای آمله، مربای هلیله،‌ ماش، بادام،‌ عسل و گشنیز قرار گیرد.
  3. گوشت های مفید برای این بیماران گوشت پرندگانی چون جوجه مرغ،‌ دراج، تیهو، كبك و گنجشك است كه سریع الهضم بوده و معده را برای هضم دچار اشكال نمی كنند.
  4. یكی از غذاهای مفید برای این بیماران گوشت جوجه مرغ است كه بنابر مزاج فرد با دارچین، زعفران و زیره سبز و سیاه و نیز سماق و آبلیمو و آب انار چاشنی دار شده باشد.
  5. مصرف مویز،‌ كرفس و نعناع برای انواع بیماری های معده از جمله ضعف معده مفید است.

بهترین شربت هایی كه بیماران دچار ضعف معده می توانند از آنها استفاده نمایند عبارتند از:

الف) شربت لیمو، آب سیب، آب به

سکنجبین به و لیمو

مواد لازم: آب به شیرین 250 گرم، سرکه انگوری کهنه 130 گرم، گلاب 130 گرم، آب لیموترش ساده 130 گرم، عسل 3 کیلوگرم.

طرز تهیه: این مواد را با هم مخلوط کرده با آتش ملایم بجوشانید تا قوام آید.
برای تقویت معده و کبد و قلب، افزایش اشتها و رفع استفراغ مفید است.

ب) شربت سكنجبین سفرجلی: این شربت به گفته جالینوس در تمام بیماری های معده كه خیلی گرم نباشند اثر دارد.

طرز تهیه: آب به ترش صاف شده 400 گرم،‌ سركه 100 گرم را با 400 گرم شكر به قوام آورده شده و سپس به ازای هر 1 كیلو مایه به دست آمده (سكنجبین)،‌ 10 گرم زنجبیل به آن اضافه شود. مایه شربت فوق در هنگام مصرف با آب رقیق شود.

ج) شربت سكنجبین سفرجلی لیمویی: مقوی معده و كبد

طرز تهیه: آب به 250 گرم،‌ سركه و گلاب و آبلیمو از هر كدام 150 گرم، با مقداری شكر به قوام آورده شود.

د)شربت مقوی معده:

آب گلابی رسیده با مقداری شکر به قوام آورده شود.

ه)شربت دیگری مقوی معده :

آب انار شیرین 5/1 کیلو، آب سیب 400 گرم با 400 گرم شکر به قوام آورند. در موقع مصرف 75 گرم از مایه شربت فوق را با آب رقیق کرده، بنوشند.

  1. اگر ضعف معده از رطوبت بیش از حد معده باشد، مصرف پسته در این بیماری مفید است .
  2. جوارشی که مقوی معده ضعیف است و موافق مزاج جمیع مردم در جمیع اوقات:
    40 گرم آب بالنگ یا نارنج را با 400 گرم آب سیب روی حرارت ملایم بگذارند تا به نصف برسد. سپس با 400 گرم شکر، 400 گرم عسل و 200 گرم گلاب با حرارت ملایم به قوام بیاورند. سپس 5/3 گرم مصطکی و 5/10 گرم بادرنجبویه اضافه نمایند و مایه را در ظرف چینی نگاهداری کنند و روزانه 5/10 گرم از مایه فوق مصرف نمایند.
  3. جوارش مصطکی: معده را تقویت می کند و برای گوارش مفید است و از رطوبتهای زاید جلوگیری می نماید: 17 گرم مصطکی را در 35 گرم گلاب حل کنند، سپس با 350 گرم قند به قوام بیاورند، در هر وعده 17 گرم مصرف شود.
  4. ترکیب زیر نیز در درمان ضعف معده مجرب است: میخک، انیسون، مصطکی از هر کدام 7 گرم، زنجبیل و شکر از هر کدام 5/3خوب بکوبند و الک کنند و در هنگام مصرف 7 گرم از مخلوط فوق را بخورند.
  5. پوست داخلی سنگدان مرغ خانگی را از گوشت جدا کرده، آویزان کنند تا خشک شود سپس بکوبند و 5/2 گرم میل نمایند.
  6. مالیدن روغن سنبل الطیب، روغن مصطکی و ضماد پوست سیب و به، بر روی معده در ضعف معده مفید است.
سوزش و ترش کردن معده:

از دیدگاه طب سنتی سوزش معده و ترش کردن آن می تواند به علت رطوبت زیاد در دهانه معده باشد که در این صورت احساس سوزش و ناراحتی با گرسنگی بهبود یافته و با مصرف غذا تشدید می شوند. علت دیگر ریختن زیاد از حد خلط سودای ترش بر دهانه معده است که در این صورت سوزش با غذا خوردن تسکین یافته (به علت اختلاط غذا با خلط موذی) و گرسنگی تشدید می یابد.

رعایت توصیه های زیر در بیماران دچار ترش کردن و سوزش معده مفید است.

  1. رعایت آداب صحیح غذا خوردن .
  2. پرهیز از غذاهای غلیظ و نانهایی مثل نان فطیر که هضم خوبی ندارند.
  3. اگر علت سوزش و ترش کردن از رطوبت باشد بهتر است به عنوان غذا از گوشتهای لطیف و سریع الهضم به صورت کبابی استفاده شود.
  4. اگر علت سوزش و ترش کردن معده از فزونی ریختن خلط سوداست، استفاده از مربای آمله، مربای هلیله و شربت سکنجبین بزوری مفید واقع می شود.
  5. مصرف مخلوط کنجد له شده و کوبیده با نبات ترشی و رطوبت معده را برطرف می سازد.
  6. استفاده از دم کرده بابونه، نعناع، رازیانه و بادرنجبویه نیز سوزش معده را تسکین می بخشد.

تدابیر معده :

قبل از گرسنگی غذا مصرف نکنند و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشند. هر لقمه را 30 تا 40 بار بجوند.سر سفره حرف نزنند.مصرف مایعات و میوه و ماست با فاصله قبل و بعد از غذا-چند نوع غذا با هم نخورند.

پرهیزات : غذاهای تند - شور - ترش - پر ادویه - چرب - سرخ کرده - کارخانه ای- آماده- سنگین مصرف نکنند.

قهوه – کاکائو – چای پر رنگ – نوشابه گاز دار – غذاهای خمیری – فست فود و آب یخ مصرف نکنند.

غذاهای مفید :1.آش جو – شیر برنج – فرنی شیر بز(خصوصا برای معده های گرم)2.روغن زیتون3.گوشت جوجه مرغ با کمی زرشک و سماق طعم دار شود4.برنج سفید 1 واحد جو پوست کنده نیم واحد را مخلوط و با آب پخته شود وسپس نیم واحد نشاسته را در آب سبوس گندم حل کرده و به آن اضافه کنید تا خوب بپزد و مثل حریره شود و در انتها 5 گرم صمغ عربی و 5 گرم کتیرا اضافه شود و به صورت نیم گرم مصرف شود5.شربت آب و عسل –جلاب – ماءالشعیر طبی

میوه ها:به – گلابی- سیب – مویز- مربای بالنگ – مربای آمله- مربای هلیله- مربای پوست پسته

ترکیبات مفید: خاکشیر و نبات و آب جوش-15 گرم زنیان و 20 گرم شیرین بیان و 15 گرم انیسون و 10 گرم زیره سبز و 15 گرم سیاهدانه را نرم کوبیده و بعد از هر غذا ا قاشق مربا خوری مصرف شود.

جویدن سقز و مصطکی و عسل روزی 4-5 بار

گل ختمی 10 گرم + ریشه ختمی 15 گرم + گل پنیرک 10 گرم، همه ی گیاهان را با 1 لیوان آب جوشانده و صاف نموده و در لعاب آن نصف قاشق چایی خوری پودر کتیرا + 1 قاشق چایی خوری صمغ عربی حل می کنیم و سپس 1 قاشق غذاخوری گل ارمنی را کمی تفت داده و آن را در ظرفی بریزید، کمی گلاب به آن اضافه کنید و آن را هم بزنید تا گلاب گل آلود شود. سپس منتظر بمانید تا گل ها ته نشین شود. گلاب روی آن را بیرون ریخته و این کار را 3 بار تکرار کنید . در مرحله ی آخر گلاب را بیرون ریخته و گل ارمنی را به جوشانده فوق الذکر که درست کرده اید اضافه کنید و آن را در 2 وعده ی صبح و عصر به صورت میان وعده میل نمایید. (افراد دیابتی از شیرین کردن آن خودداری نمایند.)

  

نقاط فشاری، طب سوزنی، ماساژ، زنبور درمانی، دستگاه الکترونیکی بدون سوزن، انرژی درمانی(برای عمل به این نسخه حتما طبق راهنمای نسخه ها عمل کنید)

نفخ و باد شدید معده[8]

نقاط فشاری، طب سوزنی، ماساژ، زنبور درمانی، دستگاه الکترونیکی بدون سوزن، انرژی درمانی(برای عمل به این نسخه حتما طبق راهنمای نسخه ها عمل کنید)

نفخ روده و فتق[9]


[1]  درمان های گیاهی قسمت نفخ شکم

[2]  طب الامام رضا ص28

[3] کتاب و سخنرانی های استاد – نحوه مصرف داروها در جلد 1  آمده.

[4] اسپاسم های گوارشی

[5]  طب نجاتبخش ص119

[6]  طب اصولگرای اسلامی ص107

[7] اسپاسم های گوارشی

[8] کتاب درمان جامع طب سوزنی

[9] کتاب درمان جامع طب سوزنی


منبع: کتاب نسخه  های  معصومین  و  بزرگان طب اسلامی ایرانی -  بیماری های گوارشی  (نویسنده: رضا میرزایی )

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.