روغن کتان

از دانه های کتان در اثر فشار و بدون حرارت دادن روغنی بدست می آید که روغن دانه کتان نامیده می شود . روغن دانه کتان بنام Flax Seed Oil نامیده می شود.

امروزه گیاه کتان در منطقه وسیعی از اروپا و آسیا می روید . ازاین گیاه استفاده های زیادی به عمل می آید. حتی پرورش آن در مصر در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح معمول بوده است .

استفاده از خواص درمانی روغن کتان از گذشته‌های دور رایج بوده است و مصرف آن نقش بسزایی در کاهش التهاب مفاصل، سلامت قلب، پرفشاری خون، اختلالات خود ایمنی، التهاب مفاصل و درمان مشکلات پوستی دارد.

روغن دانه کتان یکی از غنی ترین منابع امگا3 است. این روغن حاوی اسید چرب امگا3، 6، 9، ویتامین B، پتاسیم، منیزیم، فیبر، پروتئین و روی است. بنابراین به عنوان یک مکمل مهم، که عملکردی مانند یک مولتی ویتامین دارد، شناخته شده است. این مطلب به چند خاصیت این روغن اشاره می کند.

روغن کتان چیست؟

روغن کتان از دانه‌های رسیده و خشک شده‌ گیاه کتان استخراج می‌شود و به رنگ زرد کهربایی است. این روغن را به دور روش پرس سرد و پرس گرم از پوشش داخلی بذر کتان استخراج می‌کنند. روغن خام استخراج شده از بذرهای کتان به روش پرس سرد، دارای رنگ زرد کم رنگ، بدون بو و مزه است و روغن استخراج شده به روش پرس گرم که در نتیجه جوشاندن بذر و همراه با حرارت و فشار است، به رنگ زرد تیره و دارای مزه‌ تلخ و بوی غیر ‌مطبوع است. روغن کتان حاصله توسط پرس سرد را “Flax seed oil”  می‌نامند که مصارف خوراکی نیز دارد و روغن کتان حاصله از پرس گرم و حلال را روغن “Lin seed oil” می‌نامند که مصارف صنعتی داشته و برای مصارف خوراکی استفاده نمی‌شود.

طریقه مصرف روغن کتان

روغن بذر کتان به شکل مایع و یا به شکل روغن سافت ژل به صورت کپسول مکمل غذایی مصرف می‌شود. نکته مهم در مورد طریقه مصرف روغن کتان، این است که این روغن به حرارت حساس بوده و به همین دلیل لازم است دقت شود از این روغن نباید در پخت و پز استفاده کرد و به صورت غذایی تنها می‌توان به غذایی مانند سالاد آن را اضافه نمود. برای نگهداری روغن کتان در منزل باید از ظروف شیشه‌ای تیره رنگ استفاده شود و آن را دور از نور و در یخچال نگهداری نمود.

 خواص روغن کتان

  • مهمترین ویژگی روغن کتان پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی است. این روغن سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است که از مهمترین ترکیبات موثر در کاهش LDL خون هستند. به طور کلی مصرف این روغن گیاهی، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته، تصلب شرایین و سخت شدن دیواره سرخرگ‌ها را کاهش می‌دهد.
  • امگا 3 موجود در روغن تخم کتان، با ممانعت از تجمع پلاکت‌های خون، باعث کاهش فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون می‌شود و سطح فیبرینوژن (ماده‌ای که با تغییرات باعث انعقاد خون می‌شود) را کاهش می‌دهد.
  • از دیگر خواص روغن کتان، اثر ضد التهابی این روغن است. مصرف موضعی این روغن، به درمان بیماری پسوزیازیس (التهاب پوست، پوسته‌ریزی و اگزما) کمک می‌کند.
  • استفاده از روغن بذر کتان در تسکین دردهای روماتیسمی و التهاب مفاصل مفید است و به کاهش التهاب، درد، سفتی و تورم مفصل کمک می‌‌کند. همچنین مصرف این روغن دردهای مکرر، ناگهانی و شدید مفاصل و ورم در بیماران مبتلا به نقرس را کاهش می‌دهد.
  • تحقیقات جدید بر روی خواص روغن کتان نشان داده ست، مصرف این روغن، باعث کاهش چشمگیر التهابات روده بزرگ و درمان مشکلات روده‌ای می‌شود. به طور کلی میزان بالای فیبر موجود در این روغن تاثیر بسزایی در بهبود و تنظیم سیستم گوارش بدن دارد.
  • مصرف روزی سه مرتبه و هر بار ۱۰ تا ۱۵ قطره روغن کتان برای لاغری و کاهش وزن مفید است.
  • روغن تخم کتان سرشار از مواد آنتی‌ اکسیدان و استرول‌های گیاهی است و در نتیجه  نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارد.
  • روغن کتان به دلیل داشتن موسیلاژ بسیار بالا، نرم کننده بسیار خوبی است و در درمان یبوست تأثیر دارد. همچنین در درمان بیماری‌های مجاری ادرار و زخم معده مفید است.
  • استعمال موضعی روغن دانه کتان بر روی پوست سر و ریشه مو، باعث تقویت مو و کمک به درمان ریزش مو خواهد شد.
  • در طب سنتی از روغن کتان در رفع سوختگی ها و کمک به درمان سریعتر محل سوختگی استفاده می‌شود.
  • استفاده از روغن بذر کتان به شکل موضعی و ماساژ بدن با این روغن، در زنان موجب کاهش دردهای قاعدگی و کاهش علائم یائسگی می‌شود.
  • جالب است بدانید از خواص روغن کتان امروزه در درمان بیماری‌های ناشی از اختلالات خود ایمنی نظیر بیماری ام اس استفاده می‌شود.
  • بیماران مبتلا به آسم برای التیام حمله های آسم به طور مرتب از این روغن استفاده می کنند.
  • مصرف این روغن به طور چشمگیری مفید است، جذب ید را افزایش می دهد.
  • این روغن می تواند التهاب را التیام بخشد و هر نوع آسیب مجرای روده را بهبود بخشد، علاوه بر آن، این روغن مانع ایجاد سنگ صفرای دردناک و حتی سنگ های موجود را از بین می برد.
  • اسیدهای چرب طبیعی در آن، منبع تغذیه برای مو و ناخن است و مانع ریزش مو و شکنندگی ناخن می شود.
  • میزان سرطان سینه و روده در افرادی که به طور مرتب از این روغن استفاده می کنند کمتر دیده می شود.
  • بررسی ها نشان داده است مصرف این روغن علائم دیابت mellitus و آرتریت روماتوئید را التیام می بخشد.
  • این روغن که منبع تغذیه عصب است، برای درمان بیماری پارکینسون و MS موثر است.
  • تعادل هورمونی این روغن در درمان علائم یائسگی، درد قاعدگی و ناباروری زنان مفید است.
  • این روغن با مشکلات پروستات و ناباروری در مردان مقابله می کند.
  • در مبارزه با چاقی مفرط موثر است.
  • برای رفع شوره سر به کار برده می شود.

 

ملاحظات مصرف
  1. مصرف دانه کتان و روغن آن به ویژه در مقادیر زیاد در برخی افراد منجر به عدم جذب ویتامین‌ها، نفخ معده، اسهال و حتی مسمومیت می‌شود.
  2. زیاده‌روی در مصرف این ماده غذایی برای افراد مبتلا به شب کوری مضر است.
  3. استفاده از این روغن در برخی افراد باعث ایجاد حساسیت می‌شود.
  4. اگرچه تاکنون بر روی عوارض مصرف روغن کتان در بارداری گزارشی نشده است ولی توصیه می‌شود در مصرف این روغن در دروان بارداری و شیردهی احتیاط شود.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.