روغن شحم گاو

روغن شَحم گاو به روغن چربی اطراف قلوه‌گاه گاو اطلاق می‌گردد که روغن بسیار لطیفی است و زود آب می‌شود. در اطراف قسمت­‌های مختلف بدن گاو چربی­‌های خاصی شکل می­‌گیرد که به آن‌­ها «پیه» یا «پی» گفته می­‌شود. در طب سنتی ایران و در طب اسلامی به خوردن روغن­‌هایی که منشأ حیوانی دارند مثل روغن پیه بسیار تأکید و سفارش شده است و در میان پیه­‌ها، پیه­‌ی قلوه­‌گاه چون از لطافت بیشتری برخوردار است همواره مطلوب­‌تر بوده و از اهمیّت خاصی برخوردار است.

از جمله خواصی که برای روغن پیه‌ی قلوه‌گاه گاو گفته شده، آب کردن چربی‌های زیر شکم، رشد عضلانی بدن، تناسب اندام، منبع تولید انرژی و توان بسیار عالی و تقویت کننده بسیار مؤثر سیستم دفاعی بدن است. 

همچنین در احادیث و روایات ائمه اطهار سفارشات فراوانی درباره مصرف روغن شحم گاو آمده است. تاکیدات روایات در این باره به قدری جالب و خیره کننده هستند که انسان نمی‌تواند از آن‌ها به راحتی بگذرد و آن‌ها را نادیده بگیرد. در روایتی از امام علی علیه السلام اینگونه سوال شد که آن شحم (چربی) که به اندازه آن بیماری از بدن خارج می‌شود کدام است؟ و امام علیه السلام جواب می‌دهند : آن شحم (پی) گاو است.

 امام صادق علیه السلام اینگونه سوال شد: که آن شحم (چربی) که به اندازه آن بیماری از بدن خارج می شود کدام است؟ و امام علیه السلام جواب می دهند «آن شحم (پی) گاو است قبل از تو کسی این سوال را از من نپرسیده بود» [کافی۶ ص۳۱۱ ح۶]

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم: گاو گوشتش مرض، شیرش شفا و شحمش دوا است. [مکارم الاخلاق ۱۵۹]

دکتر مهدی فهیمی رئیس انستیتو بین المللی طب سنتی ایرانیان ماد در مجموعه سفیر سلامت در مورد پیه گاو می‌گوید : « شاید جهان غرب برای پیشرفت خود از برداشت هیچ نکته‌ای از شرقی‌ها خصوصاً جهان اسلام فرو گذار نکردند و در حال حاضر چیزی را به ما می‌دهند که توصیه‌ی پیشوایان ما بوده است، به عنوان نمونه از امام علی علیه السلام سؤال شد : چه پیه‌ای هست که اگر ما آن را بخوریم مفید باشد؟ امام می‌فرمایند : مصرف پیه‌ی گاو که وقتی وارد بدن بشود، هم تراز خود بیماری را از بدن بیرون می‌کند. (کنزالعمال، ج ۱۰، ص ۸۶، حدیث ۲۸۴۷۲) در کشور ما کسی به این نکته توجه نکرده است، این کالای با ارزش خیلی ارزان از کشور ما خارج می‌شود ، ولی کشور سوئیس به این مسئله پرداختـه و دارویـی را آماده کرده است که متخصصین روماتولوژیست و ارتوپد ما آن را زیـاد تجویز می‌کنند و نام آن سلدرین است. اما مایه‌ی اصلی این دارو پیه‌ی گاو است و این یک نمونه از مطالعات کاربردی غربی‌ها روی احادیث پیشوایان است». همچنین در جای دیگر می‌گوید : «یکی از اجزای اصلی غذاهای امروزی روغن‌هاست. آن چیزی که بسیار حائز اهمیّت است روغن‌های حیوانی است. مصرف روغن‌های حیوانی در طب سنتی بسیار تأکید می‌شود، یعنی حجم کم اما کیفیت خوب مثل روغن‌های پیه و دنبه، این روغن‌ها در حجم کم می‌تواند انرژی بسیار بالایی را به وجود بیاورد».

طرز تهیه روغن شحم گاو

دستور اول:

 سه کیلو قلوه پی گاو را تهیه کنید (از آنجایی که چربی قلوه‌گاه گاو بسیار لطیف است و زود می‌سوزد بهتر به ازای هر یک کیلو چربی پیه گاو مقدار ۲۰۰ گرم چربی احشاء گاو به آن اضافه کنید). آن‌ها را خوب پاک کنید و بشویید و کمی به آن نمک بزنید و اجازه دهید مدتی استراحت کند. سپس شحم گاو را چرخ کنید و با سه عدد پیاز پوست‌کنده، سه عدد سیب درختی پوست‌شده (بدون مغز و دانه سیب)، چند عدد سیر و یک لیوان سرکه انگوری یا آبلیمو طبیعی و ادویه (گل محمدی و میخک و زرد چوبه و هل) که هرکدام از مواد ادویه یک قاشق مرباخوری، به آن اضافه کنید و در داخل قابلمه ریخته و روی شعله با حرارت کم بگذارید. در هنگام آب شدن چربی‌ها آن را هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از آب شدن همه چربی‌ها، با الک سیمی یا پارچه نازکی روغن را صاف کنید و بعد از سرد شدن درون یخچال نگهداری کنید.

 دستور دوم:

 مقدار شحم گاو در این دستور برابر دستور اول می‌باشد. بعد از تمیز کردن شحم و خرد کردن آن مواد زائدی که درون آن هست را جدا نموده و چند ساعتی در آب و نمک و کمی سرکه طبیعی بخیسانید. سپس چربی‌ها را آبکش نموده و در قابلمه‌ای بریزید (بهتر است از قابلمه مسی استفاده کنید) و روی شعله خیلی کم (سوزنی) بگذارید. هر ده دقیقه یکبار روغنی که بدست می‌آید را باید در ظرف جداگانه‌ای بریزید تا زمانی که همه روغن گرفته شود و تفاله‌ها باقی بماند( یادآور می‌شویم که شعله خیلی باید کم باشد تا نسوزد). البته باید دقت کنید که اولین ده دقیقه روغنی که بدست می‌آید با روغن‌های دیگر مخلوط نشود، چون همراه با آب می‌باشد و اگر با روغن مخلوط شود هم طعم آن عوض می‌شود، هم باعث فساد روغن می‌شود. پس دقت کنید که اولین ده دقیقه هر روغنی که درآمد در ظرف دیگری ریخته و استفاده نکنید. بعد از آب شدن تمام چربی‌ها آن را از صافی رد کنید و در ظرف شیشه‌ای درون یخچال نگهداری کنید.

خواص و فواید روغن شحم گاو:

  • رشد و تقویت کننده عضلات بدن
  • تقویت کننده سیستم دفاعی بدن
  • افزایش رشد و تقویت استخوان
  • کاهنده فشار خون
  • بازگشایی عروق و رگ های بسته بدن
  • آب کننده چربی های زیر شکم و چربی های اضافی بدن
  • انرژی زا
  • دفع سموم بدن
  • این روغن مانند روغن های صنعتی، در بدن حالت چسبندگی ندارد و در رگ ها و زیر پوست نمی بندد، بلکه روغن های قبلی را که در بدن شما انباشته شده اند را در خود حل کرده و به مرور زمان محو می کند.

موارد مصرف:

  • روغن شحم گاو را می توانید در تمامی مصارف روزانه به کار ببرید و محدودیتی ندارد.
  • ماننده سرخ کردنی ها، انواع خورشت، انواع پلو و …
  • روغن شحم گاو را می توانید جایگزین روغن های مضر صنعتی کنید.

تذکر: توصیه شده که ابتدا آن را در ظرفی حرارت داده تا مایع شود و سپس مصرف شود. بهتر است در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.

ملاحظات مصرف

 با توجه به تمام نکات ذکر شده در مطالب بالا باید در نظر داشت که مصرف این روغن همانند سایر روغن‌های حیوانی برای افرادی که تحرک بسیار کمی دارند یا سابقه بیماری‌هایی نظیر فشار خون و چربی خون دارند توصیه نمی‌شود. همان طور که در حدیثی از امام صادق علیه السلام ذکر شده است: روغن حیوانى، خوب خورشى است، ولى من آن را براى پیر، خوشایند نمى‏‌دانم . (دعوات، ص ۱۵۲، ح ۴۰۸).

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.