خواص نعناع

نعناع گیاهی است از رده دولپه ای های پیوسته گلبرگ که سردسته تیره نعناعیان و از سبزی های خوراکی است. این گیاه تمام اسانس ها و خواص پونه را دارد؛ ولی برگ هایش کرک کم تری دارند و بریدگی های کنار برگ های آن بیش تر از پونه و اسانس آن نیز ملایم تر است. نعنا گیاهی است با ریشه هوایی و ساقه های مستقیم و چهارگوش، و برگ های آن به طول 3 تا 5 سانتی متر، متقابل، نیزه ای یا دوکی است، حاشیه ی آن دارای بریدگی های عمیقی است، بریدگی های کناره آن نوک تیز است. کرک برگ های نعنا کم است. نعنا سبز معمولا در سرتاسر جهان کشت می شود. این گیاه در نواحی شمال ایران و اطراف تهران به حالت وحشی و پرورشی می روید.

انواع گیاهی نعناع

گونه ها
نعنای آبی – یا نعنای مرداب
نعنای وحشی – یا نعنای ژاپنی
نعنای آسیایی
نعنای استرالیایی - نعنای رودخانه
نعنای کانادنسیس
نعنای سروینا - پونه هارت
نعنای برگاموت – نعنای لیمویی
نعنای کریسپاتا - نعنای برگ چین دار
نعنای کونینگامی
نعنای داهوریکا -
نعنای باریک - نعنای دیمنیکا

خواص دارویی و کاربرد برگ نعنا

- نعنا گیاهی است باطبع گرم و خشک که دارای خواص فراوان دارویی است و مصرف آن به اشکال مختلف از جمله تازه، خشک شده، اسانس، دم کرده، پودر و... امکان پذیر است.
- برگ های خشک و نرم شده نعنا را برای خوشبو کردن ماست و دوغ و سرخ شده آن را در روغن که به نام نعنا داغ موسوم است برای خوشبو کردن برخی آش ها به کار می رود.
- برای سوء هاضمه می توان از عرق نعنا یا دمکرده ی نعنا بعد از غذا استفاده کرد.
- یک نوشیدنی خوب، سرد و مفید برای تابستان نعنا می باشد. 10 گرم نعنا را در یک لیتر آب بجوشانید و میل کنید. هر روز استفاده نشود.
- یک گرم نعنا مانند چای دم کرده میل شود ولی هر روز استفاده نشود.
- یک شیرپاک کن مناسب برای پوست های چرب:20 گرم نعنای تازه، 20 گرم جعفری تازه خرد شده رادر 200 گرم شیرمخلوط نموده 12 ساعت بگذارید بماند. سپس صاف نموده در یخچال نگهداری کنید. این شیرپاک کن علاوه براین که چربی پوست را از بین می برد، برای جوش و لک هم مناسب می باشد.
- برای جلوگیری از شپش، موهای خود را با جوشانده نعنا بشویید.
- کسانی که کلسترول دارند بعد از غذا و عصرها از دمکرده ی چای نعنا به مدت دو هفته در ماه بنوشند.
- دمکرده نعنا غلظت خون را طبیعی میکند.
- جهت درمان درد گوش آب نعنا را با عسل مخلوط کرده، پنبه ای را به آن آغشته کرده، در آن بگذارید.
- برای درد قلب و خفقان، نعنا را با پرسیاوشان جوشانده، صبح و عصر میل شود.
- هنگام تهیه ترشی برای این که آن ترشی برای اعصاب زیان آور نباشد، داخل آن نعنا بریزید.
- برای تقویت اعصاب، نان و پنیر و نعنا بسیار موثر است.
- اگر شیر در پستان جمع شده، نعنا را کوبیده با آرد جو مخلوط کنید، به صورت ضماد روی آن بگذارید.
- برای بواسیر نعنا را کوبیده و بصورت ضماد بگذارید.
- جویدن برگ نعنا، در رفع سکسکه موثّر است.
- نعنا برای تسکین درد گوش موثّر است ؛ در اینصورت باید نعنا را با کمی عسل مخلوط نموده و اطراف گوش و لاله گوش و لاله گوش مالید.

تاثیر فوق العاده نعناع بر روی معده

1.منتول موجود در نعنا باعث می شود این گیاه خاصیت ضددردی نیز داشته باشد که به این منظور می توان اسانس نعنا را در محل درد مالید که باعث کاهش التهاب و درد خواهد شد.
2. این گیاه یکی از بهترین مواد طبیعی در کمک به درمان انواع مشکلات گوارشی است و شاید بیشترین استفاده از نعنا برای کمک به درمان اختلالات گوارشی باشد.
3.به بیمارانی که از نفخ شاکی هستند توصیه می شود نعنا را به صورت های مختلف از جمله تازه و دم کرده استفاده کنند.
4.همچنین مصرف روزانه حدود 10 سی سی عرق نعنا که با آب گرم رقیق شده باشد نیز در کاهش نفخ بسیار مفید است. مصرف روزانه دم کرده نعنا بعد از غذا برای درمان انواع مشکلات گوارشی و سوءهاضمه بسیار اثربخش است.
5.جویدن نعنا پس از غذا نیز ضمن کمک به از بین بردن بوی بد دهان و از بین بردن التهاب لثه به بهداشت دهان و دندان نیز کمک کرده و در هضم بهتر غذا نیز موثر است.
6.گفته می شود جویدن برگ نعنا در از بین بردن سکسکه نیز مفید است. دمکرده نعنا در کاهش انواع دردهای شکمی از جمله دردهای گوارشی، دل پیچه و دردهای قاعدگی نیز می تواند کمک کننده باشد. ماساژ شکم با اسانس نعنا نیز دارای خاصیت کاهنده درد، بویژه در دردهای کولیکی نوزادان است.
7.به این منظور باید اسانس نعنا را در جهت عقربه های ساعت و دور ناف ماساژ داد، این کار تا حد زیادی دردهای کولیکی نوزاد را بهبود می بخشد.
8.همچنین استفاده موضعی نعنا در افزایش طراوات پوست و از بین بردن آکنه ها نیز مفید است. به این منظور حدود 10 گرم نعنای تازه، 10 گرم جعفری تازه خرد شده و یک قاشق عسل را در 100 سی سی شیر تازه گرم مخلوط کرده و پس از سرد شدن از آن به عنوان یک محلول برای شست وشوی پوست صورت استفاده کنید.
9.نوشیدن دمکرده نعنا ضمن خاصیت آرامبخشی در کاهش چربی و کلسترول خون نیز مفید است.
10.چای نعنا یکی از بهترین نوشیدنی ها برای کاهش حالت تهوع و استفراغ بویژه در دوران حاملگی است.
11.کسانی که از نفخ و یبوست رنج می برند، می توانند صبح ها دمکرده نعنا، عناب و نبات میل کنند و اثربخش بودن آن را در کاهش مشکل خود تجربه کنند.
12.در فصل بهار می توانید نعنا یا پونه را که دارای خواص مشابه نعناست در دامان طبیعت پیدا کنید و از مصرف آن لذت ببرید.
13.کسانی که از حساسیت های فصلی یا سینوزیت رنج می برند نیز می توانند از بخور نعنای تازه استفاده کنند که این بخور در باز کردن مجاری تنفسی و کاهش علائم حساسیت مفید است.(دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی)

دانستنی های عرق نعنا

بسیاری از مراجع و کتاب های مربوط به طب گیاهی، تاریخچه تقطیر و تولید عرق های گیاهی را ایران و مردم این کشور می دانند. بر اساس اطلاعات موجود در این کتاب های مرجع، تولید عرق گیاهی به ابن سینا و دوره های پس از او نسبت داده شده است.

به نظر می رسد که شروع تقطیر و استخراج رایحه گیاهان با تولید گلاب از گل محمدی آغاز شده و کم کم به مرحله کنونی تولید صدها نوع عرق گیاهی رسیده است.یکی از معروف ترین و رایج ترین عرق های گیاهی موجود در بازار ایران، عرق نعنا است که سۆال های بسیاری در مورد آن مطرح است.

فرآیند تولید عرق نعنا چگونه است؟
از هر گیاهی مانند برگ نعنا، بیدمشک، ریحان، گل محمدی یا زیره که دارای رایحه و اسانس باشد، می توان عرقیات گیاهی تولید کرد.

برای تولید عرق گیاهی، ابتدا آب و ماده معطر را که همان گیاه باشد، می جوشانند. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام می شود و مایعی که با تقطیر به دست آمده، معطری است که ما ایرانی ها به آن ها عرق گیاهی می گوییم.

طی فرآیند تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه داخل مولکول های آب نفوذ می کند و در اصطلاح علمی، آب مقطر تولید می شود. این آب های معطر مقطر، علاوه بر طعم و رایحه خوب شان، خواصی هم برای بدن دارند. ما ایرانی ها معمولاً فقط به مایعی که از گلبرگ های گل محمدی تهیه می شود، «گلاب» می گوییم و سایر آب های معطر مقطر را «عرق گیاهی» یا «طبی» می نامیم.

تفاوت میان عرق نعناهای پاستوریزه و سنتی موجود در بازار چیست؟

هر ماده ای که پاستوریزه شود، عاری از وجود هرگونه آلودگی میکروبی و انگلی است پس آلودگی های احتمالی، در عرق نعناهای کارخانه ای که عبارت پاستوریزه روی آن ها درج شده، وجود ندارد.

پس احتمال وجود آلودگی در عرق نعناهایی که در کارگاه های خانگی و سنتی تهیه می شوند، وجود دارد؟

عرق از فرآیند تقطیر به دست می آید و مایعی که تقطیر می شود، کاملا استریل و عاری از هرگونه آلودگی است اما امکان دارد آلودگی از طریق ظرف آلوده یا فردی که عرق را به صورت سنتی تولید و بسته بندی می کند، به محصول نهایی راه یابد. به همین دلیل نمی توانیم بگوییم که عرق نعناهای سنتی کاملا استریل یا کاملا آلوده هستند.

اگر عرق نعنا در کارگاه های خانگی با شرایط بهداشتی تهیه و از ظرف های پاکیزه برای بسته بندی آن استفاده شود و خود تولیدکننده هم مسایل بهداشتی را رعایت کند، دیگر نباید نگران وجود آلودگی در آن بود.

نحوه صحیح مصرف شربت نعناع

آیا میزان مصرف مشخصی برای عرق نعناع وجود دارد؟

نه، معمولاً میزان استانداردی برای مصرف این عرق های سنتی وجود ندارد و نمی توان حجم کاملا مشخصی برای مصرف آن ها برای افراد در گروه های سنی و جنسی مختلف در نظر گرفت. البته می توان پیشنهاد کرد که اگر احساس نفخ و دل درد داشتید، حدود یک استکان در هر وعده، عرق نعنا مصرف کنید. اگر غلظت و بوی عرق نعنا زیاد باشد، می توان به مصرف نصف استکان از آن هم بسنده کرد.

آیا منع مصرفی هم برای استفاده از عرق نعنا در افراد خاصی وجود دارد؟

نه، فقط افرادی که به خود گیاه نعنا حساسیت دارند و با خوردن آن دچار واکنش های آلرژیک می شوند، نه تنها عرق نعنا، بلکه هیچ یک از محصولاتی را که بر پایه گیاه نعنا تولید شده است، نباید مصرف کنند. اما این نکته قابل ذکر است که چون طبع نعنا گرم و خشک است برای کسانی که طبیعت گرمی دارند باید احتیاط کنند و در مصرف آن با مصلحات مرتبط با نعنا اقدام کنند تا عوارضی برای آنها ایجاد نشود.

نکته: مصرف زیاد و مداوم نعنا می تواند مردان را به سمت عقیم شدن و از ضعیف شدن قوه باه ببرد.

بهترین ظرف و مکان برای نگهداری از عرق نعنا چیست؟

بهتر است تمام عرق های گیاهی از جمله عرق نعنا در ظرف های شیشه ای نگهداری شود. از آنجا که شیشه های رنگی (مانند شیشه های سبز یا قهوه ای) نور کمتری از خود عبور می دهند، استفاده از آن ها برای نگهداری از عرقیات از شیشه های شفاف بهتر است.

این روزها برای پایین آوردن قیمت نهایی محصول از پلاستیک برای بسته بندی بطری های عرق استفاده می شود اما پلاستیک، برای نگهداری این محصولات مناسب نیست. به همین دلیل بهتر است یا عرقیاتی که در شیشه هستند بخرید یا آن ها را پس از خرید در ظرف های شیشه ای رنگی یا فلزی پاکیزه و بدون بو بریزید. تمام عرق های گیاهی باید در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم آفتاب قرار بگیرند. اگر فروشنده ای عرق را بیرون از مغازه و در معرض آفتاب قرار داده بود، از خرید محصول او خودداری کنید.

بهترین زمان مصرف و نشانه فساد عرق های گیاهی چیست؟

معمولاً روی بسته بندی عرقیات سنتی تاریخ تولید و انقضا وجود ندارد و گاهی فقط تاریخ تولید روی بسته بندی نوشته می شود. بهتر است عرق های گیاهی را حداکثر 6 تا 12 ماه پس از تولید مصرف کنید تا از خاصیت آن ها بهره مند شوید. فساد عرق گیاهی را هم می توان از ظاهر آن متوجه شد. عرق سالم و عاری از آلودگی، کاملا شفاف است. وجود هر گونه کدورت یا رسوب در عرق های گیاهی می تواند نشان دهنده وجود آلودگی های میکروبی یا قارچ و کپک، درون آن ها باشد و باید از مصرف چنین محصولاتی خودداری کرد.

نعناع فلفلی درمانی برای سردرد

درمان سردرد، دردهای حاصل از رانندگی و علائم سرماخوردگی با نعنا فلفلی

"نعنا فلفلی" گیاهی است با نام علمی Mentha piperita از خانواده ی نعنا (Labiatae).

اینگونه نعنا که کمتر به عنوان خوراکی مصرف می شود، دارای مقدار زیادی از ترکیب مهمی به نام منتول (Menthol) است. با وجودی که این گونه نعنا دارای خواص متعدد انواع نعناست، ولی به علت دارا بودن مقدار زیادی منتول (Menthol) دارای خاصیت ضد درد، ضد درد موضعی و ضداحتقاق قوی تری نسبت به گونه های دیگر نعناست.

باید ذکر نمود که تا کنون حدود 34 گونه نعنا در جهان شناسایی شده که نزدیک به نیمی از این گونه ها در ایران رویش دارند. با وجودی که خوردن این گونه نعنا اثرات ضد درد خود را بر بدن اعمال می کند، ولی در سال های اخیر اسانس اینگونه نعنا استخراج و در صنعت داروسازی به صورت فرمولاسیون مایعی در می آید تا بتواند مورد استفاده ی مناسب تری قرار گیرد.

محصول این گونه نعنا در ایران به نام"قطره ی منتول" موجود است که در کلیه داروخانه ها وجود دارد. قطره منتول یکی از موثرترین ضد دردهای موضعی برای سردرد، درد دست و پا و کمر، و گرفتگی بینی حاصل از سرماخوردگی یا خستگی ناشی از کار و یا درد حاصل از رانندگی و غیره است که می تواند به چند طریق مورد استفاده قرار گیرد. البته این قطره موضعی بوده و به صورت تنفسی یا مالش بر روی اعضای بدن و یا به صورت ماساژ مورد استفاده قرار می گیرد.

یکی دیگر از موارد مصرف قطره ی منتول در محیط های سربسته برای ضدعفونی کردن فضا و کاهش میکروب های سرماخوردگی، رفع خستگی و ایجاد خواب راحت می باشد.

فواید نعناع قمی

درمان نفخ، دل درد و اسپاسم با نعنا قمی

"نعنا قمی" گونه ای از نعنا می باشد که نام علمی آن Mentha spicata است. این گونه نعنا دارای بو و مزه ی مطبوع بوده و بیشتر از سایر سبزی های خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد.

اینگونه نعنا با وجود خواص متعدد، به خاطر داشتن ترکیب مهم کارون (Carvone)، دارای اثرات ضد نفخ، ضد دل درد و ضد اسپاسم قوی تری نسبت به گونه های دیگر نعناست، بنابراین خوردن این گونه نعنا می تواند به خوبی اینگونه مشکلات را حل نماید.

این گیاه از طعم و مزه ی خوبی برخوردار است و می توان آن را به طور مدام مصرف نمود تا از نفخ و دل درد در امان بود. امروزه صنایع داروسازی، عصاره ی اینگونه نعنا را که دارای اثر بسیار قوی می باشد به قطره های خوراکی تبدیل نموده اند تا با توجه به مایع بودن ، به سرعت و در عرض چند دقیقه جذب شده و اثر نماید.

محصولی که در ایران از این نوع نعنا به دست می آید، به نام "قطره کارمینت"(Carmint) است که می توان آن را با توجه به خوراکی بودن نعنا، در تمام سنین (از نوزادان تا افراد مسن) بدون هیچ محدودیتی مصرف نمود.
محصولات حاصله از این گونه نعنا ضمن اثرات سریع از عارضه ی جانبی برخوردار نمی باشند و با داروها و غذاها تداخل نمی نمایند.

نکته ی مهم درباره ی تاثیر محصولات نعنا برای درمان نفخ و دل درد این است که ترکیبات موجود در اسانس (رایحه) این گیاه در عرض چند دقیقه (حدود 10 تا 15 دقیقه) جذب می شوند و مشکلات حاصله را مهار می کنند، و در صورتی که هم زمان با مصرف غذا خورده شوند از ایجاد نفخ و دل درد جلوگیری می کنند، بنابراین دارای خاصیت درمانی بوده و مانع نفخ و دل درد می شوند.

نعناع و رفع مشکلات گوارشی

نعناع برای کمک به هضم غذا بسیار عالی است. برگ نعناع سرشار از آنتی اکسیدان و فیتونوترینت (فیتونوترینت ها مواد مغذی گیاهی هستند و ترکیبات فعالی هستند که می توانند بدن ما را در برابر بیماری های قلبی و سرطان ها مقاوم سازند) است که برای معده و گوارش بسیار مفید می باشد. رایحه نعناع به تنهایی به ترشح غدد بزاقی که تولید کننده ی آنزیم های گوارشی ضروری هستند کمک می نماید، عضلات معده را ریلکس کرده و در نتیجه احتمال اسپاسم و بدهضمی را کاهش می دهد.

در صورت باد معده، آروغ و نفخ ۲-۱ قاشق چایخوری برگ نعنای تازه یا خشک را با ۱۵۰ میلی لیتر آب جوش مخلوط کرده و به مدت ۱۵-۱۰ دقیقه بجوشانید. محلول را صاف کرده و بعد از غذا یک فنجان میل کنید.

برای مقابله با حالت تهوع روزانه ۳ فنجان جوشانده نعناع (ترجیحاً بین غذا) میل کنید.

در صورت بروز اسهال ۳ قطره افشره‌ی خوراکی نعناع را با یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کرده و بخورید. توجه داشته باشید که روزانه نباید بیش از ۹ قطره از این افشره مصرف شود.

خواص نعناع برای تسکین درد

زمانی که دچار آسیب‌دیدگی، ضربه و حتی دندان درد می‌شوید به افشره‌ی خوراکی نعناع اعتماد کنید. خاصیت خنک کنندگی این گیاه، پوست را بی حس می‌کند. نعناع همچنین التهاب را از بین برده و درد را کاهش می‌دهد.

در صورتی که دچار شوک، دردهای عضلانی، ضربه یا پیچ خوردگی شدید، ۳-۱ قطره از افشره خوراکی نعناع فلفلی را روی محل درد زده و ماساژ دهید. هر روز حداکثر ۳ مرتبه این کار را تکرار کنید.

برای مقابله با دندان درد یا دردهای مربوط به لثه، ۲-۱ قطره افشره‌ی خوراکی نعناع فلفلی را روی یک گوش پاک کن تمیز بچکانید و روی لثه یا اطراف دندان دردناک بزنید.

بوی خوش و فرح بخش نعناع علاج فوری و مؤثر برای حالت تهوع و سردرد است. نعناع ماده ای طبیعی و آرام بخش است که می توانید با مالیدن روغن آن روی پیشانی و بینی تان به راحتی سردرد را تسکین دهید.

برای مقابله با دردهای مربوط به دستگاه گوارش، ۱۵۰ میلی لیتر آب جوش را روی ۲-۱ قاشق نعنای تازه یا خشک ریخته و ۱۰ دقیقه بجوشانید. محلول را صاف کرده و روزانه ۳-۲ فنجان از این جوشانده میل کنید.

نعناع برای کم خونی

کمبود آهن به خصوص در بین زنان رایج است. وجود آهن برای ساخت گلبول‌های قرمز که وظیفه‌ی حمل اکسیژن را دارند لازم و ضروری است. برای جلوگیری از کمبود آهن هر روز به غذاهایتان نعناع اضافه کنید. نعناع منبع آهن است. بدین منظور روزانه از نعناع به صورت نعنای تازه، خشک و جوشانده استفاده کنید. توجه داشته باشید برای اینکه آهن راحت‌تر جذب بدن شود باید به همراه آن ویتامین C مصرف کنید. برای همین نعناع را با پرتقال، کیوی و … بخورید.

نعناع و سرطان

نعناع از ابتلا به سرطان پیشگیری می‌کند به خاطر این که حاوی فلاوونوئیدها و رزمارینیک اسید می‌باشد. این مواد آنتی اکسیدانی از بدن در مقابل بیماری‌ها محافظت می‌کند. تغذیه‌ی متنوعی داشته باشید و نعناع را وارد برنامه‌ی غذایی خود کنید. توصیه می‌کنیم بیشتر از نعنای تازه استفاده کنید. به خاطر این که نعنای تازه حاوی آنتی اکسیدان‌های بی‌شماری است. زمانی که از جوشانده‌ی نعناع استفاده می‌کنید تنها از ۷۵ درصد این آنتی اکسیدان‌ها بهره‌مند می‌شوید.

تاثیر نعناع در پاکسازی مجاری تنفسی

رایحه قوی نعناع می تواند بینی، گلو و ریه های تان را هم، زمانی که احساس احتقان و تنگی نفس دارید تمیز کند. اگر زیاد سرفه می کنید، بوی آرام بخش نعناع برای پاکسازی گلو، بینی و سایر راه های تنفسی فوق العاده است. نعناع همچنین دارای ویژگی های آنتی باکتریال و ضدالتهابی می باشد که می تواند به کاهش التهاب در مجرای تنفسی کمک کند. نوشیدن چای نعناع، خلط آوری بسیار مفید است.

کنترل و کاهش عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک

یکی دیگر از خواص نعناع تاثیر آن در کمک به کنترل و کاهش عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک است. سندرم تخمدان پلی کیستیک مشکلی رایج است که مرتبط با عدم تعادل هورمونی در زنانی می باشد که در سنین باروری قرار دارند. این مشکل با مقادیر بالای آندروژن ها (هورمون های مردانه) در بدن مشخص می شود. نعناع به دلیل خواص ضد آندروژنی که دارد، می تواند به کنترل و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند. نوشیدن دمنوش نعناع می تواند از طریق کاهش میزان تستوسترون آزاد، افزایش میزان هورمون لوتئینه کننده (LH) و هورمون محرکه فولیکولی(FSH) به کاهش پرمویی کمک کند.

برای تهیه دمنوش نعناع کافی است یک فنجان آب را در ظرفی ریخته و روی حرارت بگذارید. وقتی شروع به جوشیدن کرد، یک قاشق چایخوری برگ نعناع خشک را به آن اضافه کنید. حالا حرارت را کم کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. در پایان دمنوش را صاف کرده و روزانه دو بار و به مدت چند هفته بنوشید.

آرامش بخشی و نشاط آوری

یکی از خواص معجزه‌آسای نعناع خاصیت آرام‌بخشی و نشاط آوری آن است. تهیه شربت نعناع که از دم کرده این گیاه و مقداری زعفران و شکر تهیه شده باشد در لحظاتی که دچار ناراحتی و اندوه هستید به افزایش نشاط و برطرف شدن اندوه کمک می‌کند و در زمان عصبانیت و خشم، آرام‌بخش و تسکین‌دهنده است. برای تهیه این شربت کافی است ۲ قاشق برگ خشک و پودر شده نعناع را در ۲ لیوان آب جوش دم کنید و پس از صاف کردن آن یک لیوان از آن را با یک قاشق شکر و مقدار اندکی زعفران مخلوط کرده و به‌صورت سرد یا گرم میل کنید.

خواص نعناع برای پوست

روغن نعناع به عنوان ماده ضدعفونی کننده و ضد خارش، و آب نعناع به عنوان پاک کننده عالی پوست شناخته می شوند. نعناع پوست را تسکین داده و به درمان خارش و عفونت های پوستی کمک می کند. علاوه بر این، نعناع در کاهش جوش ها و حتی کاهش برخی از علائم آکنه نیز موثر است.

نعناع برای لاغری و چربی سوزی

با افزودن نعناع به رژیم غذایی تان به بدنتان کمک می کنید تا زودتر وزن کم کند، زیرا همان طور که می دانید نعناع به عنوان یک محرک برای آنزیم های گوارشی عمل می نماید. این آنزیم ها، مواد مغذی را جذب می کنند، اما چربی را هم برای تبدیل به انرژی مورد نیاز بدن مصرف می نمایند و اجازه نمی دهند چربی ذخیره شود. در واقع نعناع یک گیاه چربی سوز است.

رفع خستگی با استشمام رایحه نعناع

استشمام بوی نعناع تمام آن چیزی است که برای تازه کردن عملکرد مغزتان به آن نیاز دارید، زیرا محرکی طبیعی است. بو کشیدن رایحه نعناع به شما کمک می کند کمتر احساس استرس و افسردگی داشته باشید چون بدنتان را ریلکس کرده و ذهنتان را آرام می کند. بوی خوش نعناع باعث می شود کمی سروتونین در مغزتان رها شود، بنابراین این بار اگر نیاز به تقویت روحیه و افزایش کارایی مغزتان داشتید، با چند برگ تازه نعناع بخور دهید.

دم کرده نعناع و عسل و تنظیم فشار خون

افرادی که در اصطلاح سرد مزاج هستند به این معنا که بدن‌شان معمولا سرد است و گه‌گاه دچار افت فشار خون می‌شوند بهتر است از نسخه دم کرده نعناع و عسل استفاده کنند. برای تهیه این دم کرده کافی است یک قاشق غذاخوری نعناع را به‌مدت ۱۰ دقیقه در آب جوش بریزند و پس از این مدت آن را صاف کرده و با یک قاشق غذاخوری عسل ترکیب کرده و میل کنند. این نسخه را می‌توانید هنگامی که این افراد دچار ضعف و افت فشار می‌شوند به آن‌ها بدهید.

فواید نعناع برای سلامت دهان

نعناع به دلیل داشتن ویژگی های قوی ضدمیکروبی و ضدالتهابی، برای سلامت دهانتان بسیار عالی است زیرا می تواند مانع رشد باکتری های مضر در درون دهان شود. همچنین نفستان را هم تازه و خوشبو می کند! فقط کافی است یک برگ تازه نعناع را روی دندان ها و لثه های تان بکشید یا چند برگ آن را به مدت چند دقیقه بجوید.

کمک به بهبود عملکرد کبد

نعناع کبد را تمیز می‌کند. در واقع نعناع باعث ترشح صفرا و تحریک عملکرد کبد شده و به این ترتیب باعث تمیز شدن آن می‌شود. ۱۵۰ میلی لیتر آب جوش را روی ۲-۱ قاشق نعنای تازه یا خشک ریخته و ۱۰ دقیقه بجوشانید. محلول را صاف کرده و به مدت ۲ هفته و روزانه ۳-۱ فنجان از این جوشانده میل کنید.

خواص نعناع در دوران شیردهی

آخرین مورد از خواص نعناع که می خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم، فواید آن برای مادران شیرده است. برای بسیاری از زنان، شیر دادن قسمت زیبایی از رشد کودک است، اما این کار می تواند به سینه و نوک پستان آسیب جدی وارد کند؛ ترک های نوک پستان و درد نوک پستان دو مشکل بسیار رایج هستند که در دوران شیردهی گریبانگیر زنان می شود. مطالعات نشان داده است که روغن نعناع می تواند ترک های نوک پستان و درد آن را کاهش دهد.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.