درونج گیاهی است چند ساله و بلند که ریشه ضخیم و متورم دارد. ریشه شکل خمیده دارد و آن را شبیه عقرب کرده است به همین علت آن را درونج عقربی می نامند. طعم آن تلخ، خو شبو و سخت می باشد و مغزی سفید دارد. از نظر ترکیبات شیمیایی در ریشه گیاه مقدار زیادی ماده اینولین یافت می شود. کمی تلخ و خوشبو و سخت میباشد. مغز آن سفید است و میگویند قدرت دارویی آن تا ده سال حفظ میشود.
در هند از ریشه درونج به عنوان یکی از اجزای اصلی داروی قلبی استفاده می شود و برای ضعف اعصاب و رفع مالیخولیا بسیار مفید است. از ضماد آن برای نیش زدگی عقرب استفاده می شود. درونج از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی خیلی گرم و خشک است و از نظر خواص معتقدند که محلل بلغم و سودا می باشد و نفخ را پراکنده می کند و برای تقویت حواس، حافظه، قلب و طحال مفید است.
نام ها دیگر: درونک، درونگ، دورونج، درونه.
طبیعت آن: خیلی گرم و خشک است.
خواص درونج عقربی
- طبع آن خیلی گرم و خشک است.
- ضد بلغم و سودا می باشد.
- تسکین دهنده سردرد بلغمی همراه انجیر و شکر میل شود.
- تقویت کننده حواس است.
- جهت تقویت قلب مفید می باشد.
- برای درمان مالیخولیا مفید است.
- تسکین دهنده درد معده می باشد.
- دفع کننده بادهای شکم می باشد.
- ضماد این گیاه همراه انجیر پادزهر عقرب و رتیل است.
- جهت بیماری های کیسه صفرا از این گیاه می توان استفاده کرد.
- جهت فلج و لقوه از این گیاه می توان استفاده کرد.
مقدار خوراکی آن بین ۸ – ۴ گرم می باشد و روش استفاده آن این است که گیاه را کوبیده همراه شکر میل شود.
ملاحظات مصرف
برای گرم مزاجان مضر است و سردرد می آورد. از این نظر باید با رازیانه خورده شود و یا با رب غوره و یا رب ریواس استفاده شود. بهترین مورد مصرف آن در موارد خفقان است که برای رفع گرمی شدید آن توصیه می شود با سرکه سیب و کمی کافور خورده می شود. مقدار خوراک آن 4 – 8 گرم است. جانشین آن از نظر خواص در مورد رفع باد و از رحم و شکم، هم وزن آن زرنباد و دو سوم وزن آن قرنفل است.
اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !
دیدگاه شما برای ما مهم است.