کنجد با پوست

دانه های کنجد حاوی مواد چربی، آنتی اکسیدان ها، روغن کنجد، مواد پروتئینی، اسید آمینه، سلولز، مواد معدنی و کلسیم است و بدین ترتیب دانه های کنجد بسیار مغذی بوده و حاوی مقدار زیادی انرژی هستند.

کنجد دارای پروتئین، ویتامین های F۱، E، D، B و لسیتین (LECITHIN) است. مقدار روغن آن در حدود ۵۰ درصد است. روغن کنجد مرکب از حدود ۷۰ درصد اسیدهای چرب اشباع نشده مانند لینولئیک اسید، اولئیک اسید و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید پالمتیک و آراشیدیک اسید است. 

کنجد در درمان بی خوابی موثر بوده، خاصیت ضد ورم مفاصل و رماتیسم و همچنین خاصیت ضد سرطانی دارد و همچنین خواص ضد قارچ و ضد باکتری از دیگر اثرات آن به شمار می رود.

روغن کنجد در جلوگیری از فساد دندان نیز کاربرد دارد، همچنین در درمان التهاب و تورم لثه مفید است. برگ های کنجد سرشار از مواد لعابی هستند و در گذشته با دیگر گیاهان برای درمان اسهال خونی و وبا به کار برده می شد.

کنجد معدن مواد معدنی قابل جذب است و دارای منیزیم، کلسیم ، آهن ، سیلیس ، آلومینیوم ، کروم ، مس ، نیکل ، سدیم و چندین فلز و شبه فلز دیگر و همچنین سرشار از ویتامین B می باشد.

آرد کنجد سرشار از اسید آمینه بوده و ۳ برابر شیر کلسیم دارد، آرد کنجد یا کنجد به خوبی در سالادها، خوراک های مرغ یا گوشت و سبزیجات پخته شده به کار رفته و همچنین در معطر ساختن پنیر ، سالادهای تخم مرغ ، سس هایی که اساس آن کره یا نان معطر هست کاربرد دارد. 

بهتر است بدانید که کنجد با پوست همانند کنجد بدون پوست که سفید است معطر نیست و علاوه بر اینکه تیره رنگ است عطر و بوی خاصی هم ندارد ولی از نظر خاصیت این نوع کنجد یعنی کنجد با پوست است که اکثر خواص فوق را در خود جای داده است.

اشتباه رایج مردم درباره روغن کنجد

اما با تعریف غلط و زیانباری که مردم از رنگ سفید و سیاه دارند، دانه کنجد را اگر سفید نکنند برای استفاده در دسترس خانواده قرار نمی دهند. دانه کنجد طبیعی و سیاه علاوه بر آنکه ۵۴ ماده مغذی دارد، خوشمزه تر است.

کنجد سفید، بسیاری از مواد مغذی را ندارد و سر سفره ایرانی اگر کنجد باشد، دانه کنجد سفید است که ازنظر مواد مغذی بسیار ضعیف تر از کنجد سیاه است.

اما داستان اینجا ختم نمی شود. متأسفانه ایرانی گندم را باید سفید کند. برنج را باید سفید کند. دانه کنجد را باید سفید کند؛ ولی سفیدی همیشه او را راضی نمی کند؛ زیرا در کنجد سفید هنوز مقداری ویتامین باقی مانده است.

باید باقی مانده ویتامین ازبین برود تا غذا با ذائقه ایرانی مناسب درآید. دانه کنجد سفید باید سرخ شود. بو داده شود. حرارت ببیند و سرخ شود. این کنجد بو داده باز هم مقدار زیادی از ویتامین ها را از دست می دهد؛ اما کنجد با سفید شدن و بو داده و سرخ شدن هنوز مقداری مواد مغذی، به خصوص املاح و اسیدهای آمینه را دارد.

ما ایرانیان هنوز راضی نیستیم. باید به کلی از مواد مغذی تهی شود. آن را به روغن کشی می سپاریم. در آنجا چرخ می شود. ارده تیره رنگی حاصل می شود که هنوز مواد مغذی به خصوص اسیدهای آمینه را دارد.

این روغن تیره است. باید روشن و شفاف شود. همه مواد مغذی باقی مانده را صاف می کنیم که تنها یک روغن شفاف حاوی سه ماده یعنی اسیدهای چرب غیراشباع باقی بماند و حاصل کارگاه خلقت و تمام زحمات ما به عنوان تفاله دور ریخته یا خوراک دام شود.

فواید کنجد در بارداری
  • کنجد منبع غنی از کلسیم، پروتئین ، آمینو اسید و ویتامین E، C و  B است.این ماده سرشار از مواد مغذی و املاح مورد نیاز بدن مادر باردار است. یبوست یکی از رایج ترین مشکلات دوران بارداری است. دانه های کنجد باعث برطرف کردن یبوست شما می شود. دانه های کنجد باعث شل شدن مدفوع و رفع یبوست شما می شود.
  • کنجد باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. در فصل زمستان برای جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا کنجد مصرف کنید.
  • اغلب زنان در دوران بارداری با کمبود کلسیم مواجه می شوند که دانه های کنجد منبع غنی از کلسیم می باشد که می توانند بصورت هفتگی مصرف کنند.
  • دانه های کنجد مانع از پوسیدگی دندان ها در دوران بارداری می شود.
  • تکرر ادرار در دوران بارداری یکی دیگر از مشکلات دوران بارداری است. دانه های کنجد به نرمال کردن ادرار در دوران بارداری کمک می کند.
  • کنجد باعث تقویت قوای شما می شود. شما را پرانرژی و شاداب می کند و استرس را از شما دور می سازد.

فواید و خواص کنجد

کاهش دردهای آرتریت روماتوئید 
کنجد سرشار از مس است و مس به دلیل حضور در بسیاری از سیستم های آنزیمی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، نقش مهمی در کاهش درد و رفع التهاب در بیماری های آرتریت روماتوئید دارد. 
علاوه بر آن مس در فعالیت نوعی آنزیم موثر است که برای اتصال کلاژن و الاستین مورد نیاز است. کلاژن و الاستین در ساختار، قدرت و قابلیت ارتجاع رگ های خونی، استخوان ها و مفاصل مهم هستند.

پیشگیری از سرطان روده 
كنجد، منبع غنی اسیدهای آمینه بوده و رشد تومورها را متوقف می كند. همچنین از سلول های روده در مقابل مواد شیمیایی سرطان زا محافظت می نماید.

پیشگیری از حملات و سردردهای میگرنی 
حجم بالای منیزیم در کنجد به کاهش اسپاسم راه های هوایی در بیماری آسم و پیشگیری از اسپاسم نوعی از عروق خونی که در پیدایش حملات میگرن نقش دارند، کمک کرده و وجود کلسیم در کنجد نیز از سردردهای میگرنی جلوگیری می کند.

تقویت حافظه 
كسانی كه زیاد مطالعه می‎كنند، همیشه مقداری كنجد همراه داشته باشند كه هرچند گاهی یك قاشق كنجد میل كنند. تقریبا ۲۸ درصد مغز انسان را لیسیتین تشكیل می‎دهد و همین ماده باعث پیشرفت بشر شد. كنجد سرشار از لسینین است و در نتیجه كسانی كه كارهای فكری زیاد دارند باید كنجد را در برنامه غذایی خوش قرار دهند. برای كسانی كه می‎خواهند حافظه آن‎ها تقویت شود، ۴۰ روز هر روز صبح یك قاشق غذاخوری كنجد میل كنند.
كنجد و سیاه‎دانه صبح ناشتا باعث تقویت مغز و رفع فراموشی می‎شود، حدود ۴۰ گرم سیاه‎دانه و ۲۰۰ گرم كنجد را با كمی نبات آسیاب كرده، صبح‎ها یک قاشق میل شود.

حفظ سلامت استخوان ها 
کنجد به دلیل دارا بودن حجم بالای روی و تاثیر فلز روی در چگالی املاح معدنی استخوان، به عنوان غذایی مناسب برای سالمندان یا کسانی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، توصیه می شود. کسانی که شیر دوست ندارند می‌توانند از کنجد برای تامین کلسیم، روی و آهن خود که از مواد معدنی مهم به شمار می‌آید، استفاده کنند. 
در مطالعه ای که بر روی ۳۹۶ مرد در گسترده ی سنی ۴۵ تا ۹۹ سال انجام شد، مشخص شد که بین دریافت کم روی و کمبود املاح معدنی در بدن، با بروز پوکی استخوان در ناحیه ی لگن و ستون فقرات ارتباط واضحی وجود دارد. 
همچنین کنجد منبعی عالی برای کلسیم است. کلسیم از وجود توده های استخوانی که در یائسگی و یا همراه با بیماری های خاصی مانند آرتریت روماتوئید مشاهده می شود، کاسته و در حفظ سلامت استخوانها، نقش به سزایی دارد.

کاهش کلسترول خون 
فیتواسترول ها ترکیباتی هستند که در گیاهان یافت می شوند و ساختمان شیمیایی مشابهی با کلسترول دارند. با دریافت میزان مناسبی از فیتواسترول ها، میزان کلسترول خون کاهش می یابد، سطج ایمنی بدن تقویت می شود و خطر بروز سرطان های خاص کاهش می یابد. 
امروزه به دلیل خواص مهم فیتواسترول ها، اقدام به استخراج آن ها از دانه های سویا، ذرت و گیاهان دیگر می کنند و آن را به عنوان افزودنی در تهیه غذاهای فرآوری شده به کار می برند. 
در گزارش هایی که در مورد میزان فیتواسترول گیاهان ارائه شده است، معلوم می شود که کنجد، از غنی ترین مواد غذایی از نظر فیتواسترول هاست. در هر ۱۰۰ گرم از کنجد ۴۰۰ تا ۴۱۳ میلی گرم فیتواسترول وجود دارد.

کاهش فشار خون 
کنجد منبع خوبی از منیزیم است. وجود منیزیم به کاهش فشار خون بالا منجر می شود. فشار خون بالا از عوامل موثر حمله های قلبی، سکته ها و بیماری های قلبی در افراد دیابتی است.

پیشگیری از کم خونی و افسردگی ناشی از آن 
کنجد منبع خوب کلسیم است. کمبود کلسیم برابر کم خونی می باشد و همچنین عدم جذب ویتامین ب را به همراه دارد و کمبود ویتامین ب موجب اضطراب می شود.

تقویت پوست، مو و ناخن 
وجود مقادیر بالای روی در کنجد، آکنه را کمتر می کند، از نازک شدن موها جلوگیری می کند، مانع ریزش موها بخصوص در خانمها می شود و در ضمن به دلیل توام شدن این ماده مغذی با ویتامین E این اثرات صد چندان شده و می توان از خواص ضدچروک و سفیدکنندگی (ضدلک) این ویتامین استفاده کرد. اگر خوردن کنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهید، موهایی پرپشت و مقاوم خواهید داشت.

خوردن یک قاشق غذاخوری کنجد موجب تامین ۱۴ درصد از نیاز کلسیم خانم ها شده و اگر آنها عادت به بلند کردن ناخنهایشان داشته باشند با مصرف کنجد ناخن هایشان محکم تر شده و ترک و شکنندگی بر روی این عضو که جزیی از زیبایی انگشتان است دیده نمی شود. 
مصرف دو قاشق غذاخوری آن رساندن 5 میلیگرم روی را به بدن بخصوص پوست و مو و ناخن ها آسان می کند.

کنجد چربی بسیاری دارد اما این چربی از نوع گیاهی و چند باندی است. این روغن دارای اسیدهای چرب ضروری است که در ساختمان پوست به عنوان یک جز اصلی محسوب می شوند و در صورتی که کمبودی از این مواد مغذی ایجاد نشود پوست کاملا یکنواخت و نرم و لطیف به نظر می رسد و جالب است بدانید که وجود همین چربی هاست که اگر با یک منبع پروتئینی دریافت شود (کنجد به همراه چربی پروتئین قابل توجهی دارد)، به ترمیم موهای آسیب دیده پرداخته و از خشکی بیش از حد این عضو نیز جلوگیری میکند و موجب راحتی افرادی می شود که سالهاست از خشکی مو رنج برده و همواره از شانه زدن و رنگ کردن موهای خشکشان می هراسند.

مخلوط کردن برگ کنجد با حنا جهت مشکی کردن مو نیز نتایج نیکو دارد و نیز جوشانده برگ آن برای دراز شدن و مشکی شدن مو نافع است. 

برای درمان جرب( نوعی بیماری انگلی خارش دار)، تخم ریواس را با روغن كنجد مخلوط كرده به محل بمالند.

دیگر خواص و فواید کنجد عبارتند از: 

  • در طب سنتی برای رفع قولنج، کنجد را آسیاب و با سرکه مخلوط می کردند و با افزودن مغز بادام پوست کنده هر روز به مقدار یک قاشق سوپ خوری میل می کردند. 
  • کنجد به رفع مسمومیت كبد و كلیه ها و بهبود سیستم ایمنی بدن كمك می كند. 
  • كنجد در درمان بی خوابی موثر بوده، به ایجاد خواب طبیعی در زنانی که از عوارض یائسگی رنج می برند کمک می کند. 
  • خواص ضد قارچ و ضد باكتری از دیگر تأثیرات آن است. 
  • برگ های كنجد سرشار از مواد لعابی هستند. دم کرده برگ کنجد برای درمان اسهال خونی و وبا به كار برده می شود. 
  • كنجد تقریبا بیشتر مواد مورد ساختمان بدن را داراست. لذا یك غذای قیمتی و پر ارزش برای انسان است كه دارای خواص گوشت است ولی ضرر آن را ندارد. 
  • باعث افزایش ذخیره ی ویتامین E در بدن می شود. 
  • کنجد برای کسانی که کشتی گیر و یا وزنه بردار هستند غذایی بسیار مفید و مناسب است. 
  • كسانی كه دارای چربی بالا هستند از روغن كنجد استفاده كنند. 
  • اگر هزارپا در گوش كسی رفت چند قطره روغن كنجد در گوش بچكانید. 
  • برای نرم شدن محل تورم كنجد را له كنید با یك عدد تخم‎مرغ مخلوط نمایید در محل تورم و سفتی بدن قرار دهید. 
  • كسانی كه می‎خواهند چاق شوند از كنجد استفاده كنند. 
  • كنجد برای تقویت نیروی جنسی نافع است و به این منظور باید ارده (كنجد خردشده)، عسل، هویج خرد شده همراه نان میل شود.
  • كسانی كه سرطان دارند از كنجد استفاده كنند. 
  • كنجد برای افراد كم خون غذای مناسبی است. 
  • خوردن كنجد باعث نرم شدن روده‎ها و رفع یبوست می‎گردد. برای درمان یبوست صبح یك قاشق كنجد بو نداده (خام) بخورند. 
  • كسانی كه سوزش معده دارند كنجد را با نبات كوبیده میل كنند. 
  • برای قطع خون بواسیر، ۵ گرم دانه كنجد و ۵ گرم مغز گردو هر روز به مدت ۱۴ روز میل شود. 
  • برای بازشدن عادت ماهیانه مقداری كنجد را با نخود آب پز نموده آب آن را میل كنید. 
  • برای دمل داخل گوش روزی چندبار با روغن كنجد آن را چرب كنید چون زود سر باز می‎كند. 
  • كسانی كه تصلب شرائین دارند از كنجد و روغن آن استفاده كنند. 
  • افراد سوداوی مزاج روزی یك قاشق كنجد بخورند. 
  • کنجد گرفتگی صدا را از بین می برد. 
  • کنجد ضد رماتیسم است. 
  • برای رفع ناراحتی کیسه صفرا مفید است. 
  • روغن کنجد سوزش ادرار را رفع می کند.
ملاحظات مصرف
  • دانه های كنجد دارای ماده آلرژی زایی است كه در افراد بسیار معدودی (۵ تا ۱۳ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر) ایجاد حساسیت می كند. 
  • مصرف زیاد كنجد خارش پوستی ایجاد می‎كند. 
  • كسانی كه فشارخون دارند كنجد كمتر بخورند. 
  • زیادخوردن كنجد باعث بدبویی دهان می ‎شود. 
  • کنجد با تمام فوایدی که دارد برای معده ضعیف مناسب نیست. كنجد دیرهضم است. زیاده روی در مصرف آن باعث سوءهاضمه می‎شود و معده را خسته می‎كند. این گونه اشخاص باید آن را با عسل و سرکه بخورند. 
  • برخی از منابع نیز از زیاده روی در مصرف کنجد با افزایش خطر سقط جنین مرتبط دانسته اند. 
  • مصرف کنجد برای دارندگان گروه های خونی B و AB مضر می باشد و برای دارندگان گروه های خونی O و A بلامانع می باشد.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.