مصطکی (کندر رومی)

کلمه مصطکی mastic از لغتی یونانی به معنای به هم ساییدن دندانها یا جویدن مشتق شده است. مصطکی درختچهای به ارتفاع حداکثر 4 متر بوده که از تنه این درخت صمغی رزینی به شکل اجسام کوچک، شیشهای، تقریباً کروی و به رنگ زرد متمایل به قرمز با بوی خوشبوی تربانتین استخراج می گردد. این صمغ خواص دارویی بسیاری را در خود داشته و از این رو گیاه مصطکی یکی از گیاهان دارویی مفید محسوب می‌گردد.

در کتاب مخزن الادویه عقیلی خراسانی گونه‌ای از مصطکی مرغوب دانسته شده که سفید، خوشبو، صاف و شفاف و کمی شیرین باشد، هنگام جویدن به دندان بچسبد، به حدی نرم باشد که ساییده نشود، خود درخت آن را به بیرون تراوش کرده باشد و با خراش بیرون نیامده باشد و هرچه بزرگ‌تر باشد مرغوب‌تر است.

پراکنش مصطکی در جهان و ایران

این گیاه در مناطقی همچون شمال آفریقا (مثل مصر، لیبی، مراکش، تونس و الجزیره)، غرب آسیا (مانند لبنان، سوریه و ترکیه) و جنوب شرقی و جنوب غربی اروپا (مثل جزایر قناری اسپانیا، قبرس، آلبانی، یوگسلاوی سابق، یونان، ایتالیا، فرانسه و پرتقال) می روید و بومی ایران نیست.

طبیعت: گرم و خشک در دوم

خواص مصطکی

دارای افعال ملطف، محلل، جالی، قابض و مقوی قوا و اعضای رئیسه (مغز، قلب و کبد) است. از دیدگاه طب سنتی دارای خواص متنوعی می باشد که بعضی از مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • در کتاب های طب سنتی خواص عدیده ای برای این صمغ نوشته شده. از نظر طبیعت گرم و خشک، محلل و مقوی است.
  • در معجون های تقویت حافظه جزو داروهای اصلی به کار می رود. برای معده، کبد، قلب، کلیه و نیز برای سینه و ریه اثر تقویتی دارد.
  • جویدن آن با برگ صبر جاذب رطوبات و بلغم ها از مغز و کام و زبان است.
  • آشامیدن آن رفع کننده سردرد بارد و نزله های بارد است.
  • به رفع سرگیجه، سرفه بلغمی و خلط خونی کمک می کند.
  • بوییدن آن و استنشاق آن با روغن زنبق جهت وسواس به کار می رود.
  • با کندر جهت تقویت یادگیری و حدت ذهن به کار می رود.
  • جهت تورم معده، روده ها، مقعد و کبد مفید است.
  • به هضم، افزایش اشتها و کاهش نفخ کمک می کند.
  • جویدن یا مالیدن پودر آن بر روی دندان جهت استحکام دندان، لثه، تسکین درد، ایجاد خوشبویی و کاهش رطوبات زبان و مغز و تقویت معده به کار می رود.
  • آشامیدن مخلوط پودرشده ۱ درم مصطکی (۳٫۲ گرم) با ۲ درم (حدود ۶٫۵ گرم) شکر در آب، ملین، ضد نفخ، مقوی معده و دفع کننده اخلاط غلیظ بلغمی است.
  • آشامیدن و نطول مصطکی جهت شکستگی استخوان، کوفتگی اعضا، ضربه و صدمه به کار می رود.
  • هم آشامیدن و هم طلای آن برای شفافیت صورت و زیبایی چهره به کار می رود.
  • ضماد برگ درخت، جهت برآمدگی مقعد و رحم حادث از سردی نافع است.
  • زخم معده، زخم اثنی عشر و زخم روده را درمان می‌کند.
  • از خواص درمانی مصطکی که در طب سنتی بیشتر از آن یاد شده، بویییدن این گیاه است که در درمان وسواس مفید میباشد و مالیخولیا را کاهش می دهد.
  • برای رفع سردرد موثر است و برای از بین بردن و تسکین چشم درد، مقداری مصطکی را در گلاب حل کنید، سپس آن را گرم نموده و این محلول را پنبه بر روی پلک چشم خود قرار دهید.
  • برای رفع سردی کبد، جوشانده مصطکی بسیار مفید است به این منظور، یک قاشق چای‌خوری از صمغ مصطکی را در یک لیوان آب‌ جوش بریزید و بگذارید چند دقیقه بجوشد، سپس آن را سرد کرده و بنوشید.
  • مصطکی، در درمان سرفه های سرد و خونریزی سینه موثر است به این منظور، آنرا با یک فنجان آب جوش دم کرده و میل کنید.

خواص روغن مصطکی

 روغن مصطکی برای پوست بسیار مفید بوده، مالیدن این روغن به پوست باعث شفافتر شدن و نرم شدن پوست شما می شود. همچنین از این روغن جهت التیام سوختگیها استفاده می شود و از آن می‌توان به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید استفاده نمود. روغن مصطکی از تورم پوست پیشگیری کرده و به طورکلی در حفظ و سلامت پوست موثر است.

از روغن مصطکی در طب سنتی و در قدیم برای درمان وبا استفاده می‌شده است.

امروزه از این روغن برای درمان غدههای سرطانی استفاده می شود. از روغن مصطکی در طب سنتی و مخلوط آن با روغن زیتون، در بهبود بخشیدن معده، کبد و بیماری‌های پوستی استفاده می‌شده و آنرا علاج ورم روده و کبد دانسته اند.

از تورم پوست جلوگیری می‌کند.

از کرم خوردگی دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

ماساژ روی معده با روغن مصطکی برای رفع ضعف معده. بیماری ضعف معده و ضعف هضم بیماری است که باید در آن عادات ناپسند غذایی ترک شود و آداب صحیح غذا خوردن رعایت شود. مالیدن روغن سنبل الطیب، روغن مصطکی و ضماد پوست سیب و "به" بروی معده در ضعف معده مفید است.

میزان مصرف مصطکی

در طب سنتی مقدار مصرف روزانه آن تا یک مثقال (۴٫۵ گرم) است.

صمغ مصطکی در درمان زخم ها با دوز روزانه ۱ گرم مورد مطالعه قرار گرفته است. محصولات تجاری مختلف وجود دارند از جمله Mastika دارای ۲۵۰ میلی گرم صمغ در یک کپسول است.

ملاحظات مصرف

مصطکی مضر مثانه است و مصلح آن خیسانیدن آن در سرکه انگوری به مدت ۱ شبانه روز و سپس خشک کردن آن و استفاده به تنهایی یا همراه با کتیرا است. قند، صمغ عربی، مغز گردو و گشنیز را هم جزء مصلحات گفته اند.

 اسفاده از گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار و شیرده و کودکان بایستی با احتیاط همراه باشد، برخی از کودکان در هنگام مصرف مصطکی دچار اسهال می شوند.

از دیگر عوارض جانبی این گیاه ایجاد آلرژی و حساسیت برای برخی افراد است.

مصرف «کندر» در دوران بارداری سبب بیش فعالی کودک می‌شود.

 

شما هم می توانید دیدگاهتان را بنویسید.

دیدگاه شما برای ما مهم است.

امتیاز کاربران به : مصطکی (کندر رومی)

امتیاز
دیدگاه ها
۱۳۹۷/۷/۱۲

سامان :

شبیه کندر که برای همینه که بهش میگن کندر رومی!