تخم گشنیز

گشنیز، گیاهی است که به میزان فراوان در تهیه غذاها مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه که بومی جنوب غرب آسیا و غرب تا شمال آفریقاست به طور گسترده ای در خاورمیانه، منطقه مدیترانه، هند، آسیای جنوبی، آمریکای لاتین، چین و آفریقا مورد مصرف قرار می گیرد. گشنیز علاوه بر دادن طعم و بوی مطبوع به غذا، دارای ارزش غذایی بالایی نیز هست.خواص گشنیز

فواید و خواص گشنیز خشک و خام

  • گشنیز حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B6، آهن، منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فیبر است. سبزی گشنیز به عنوان دوای معده و بهبود دهنده عمل گوارش و هضم غذا شناخته شده است و تحقیقات نشان می دهد که مصرف آن باعث دفع سرب و آلومینیوم نیز می شود.
  • گشنیز خاصیت ضدنفخ و اشتها آوری دارد.
  • گشنیز مانع ترش شدن غذا در معده می شود همچنین درد صفرا را تا حد بسیار زیادی تسکین می دهد. تخم گشنیز برای درمان وسواس و خفقان بسیار خوب است .
  • گشنیز به عنوان سبزی کاهش دهنده قند خون شناخته شده است و این کار را با تحریک ترشح انسولین انجام می دهد. این تاثیر به حدی است که آن را گیاه ضد دیابت نیز می نامند.
  • درمان جوش های دهان و تسکین درد دهان با این سبزی امکان پذیر است.
  •  مصرف گشنیز برای بهبود عملکرد کبد مفید است
  • گشنیز برای مقابله با باکتری سالمونلا مفید است.
  • خاصیت ضدالتهابی دارد و علایم آرتریت را برطرف می کند.
  • برای بر طرف کرن تب و سرماخوردگی مفید است. برای این منظور یک سوپ رقیق از آب مرغ و گشنیز تازه تهیه کنید و پس از چند مرتبه مصرف، اثر معجزه آسای آن را ببینید.
  • مصرف گشنیز از بدن در برابر عفونت های دستگاه ادراری محافظت می کند.
  • گشنیز همچنین برای زنان به ویژه آنهایی که در دوره عادت ماهانه دچار خونریزی شدید می شوند، مفید است. برای استفاده از این خاصیت درمانی گشنیز می توانید شش گرم از دانه آن را در500 میلی گرم آب بجوشانید و پس از افزودن شکر به آن، این مخلوط را به صورت گرم استفاده کنید.
  • آب گشنیز خواب آور است. برای این منظور باید30 گرم از آب گشنیز خام را همراه با شکر خورد. مصرف بیش از این مقدار موجب حالت سستی می شود.
  • برای کاستن نیروی جنسی و نعوظ مزاحم، خوردن گشنیز اثر بسیار موثری دارد.
  • گشنیز خاصیت خلط آور دارد.

خواص و فواید تخم گشنیز

  • تخم گشنیز نیرو دهنده قلب و نشاط آور است. تخم گشنیز خاصیت نیرو دهنده، هضم کننده غذا و باد شکن دارد.
  • تخم گشنیز را پودر کرده و به نسبت مساوی با شکر یا عسل مخلوط کنید که برای تقویت بدن بسیار مفید است.
  • برای نرم کردن سینه از جوشانده تخم گشنیز استفاده می کنند، بدین صورت که 10 تا 30 گرم از آن را در یک لیتر آب دم کرده و مانند چای با شکر بنوشید.
  • تخم گشنیز شیر مادران شیرده را زیاد می کند، برای این منظور باید 2 تا 5 گرم از آن را با کمی عسل تناول کنند.
  • تخم گشنیز قاعده آور و ادرار آور است.
  • برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید.
  • خوردن تخم گشنیز معده را تقویت می کند و به همراه غذا به هضم آن کمک می کند. معده و روده را ضد عفونی می کند و کرم کش است. برای این منظور 2 تا 5 گرم تخم بو داده آن مصرف شود.
  • جوشانده تخم گشنیز یا خوردن تخم گشنیز بو داده، اسهال خونی و بیماری های عفونی روده مثل تب تیفوئید را بهبود می بخشد، چون شدیداً میکروب کش است.
  • از خواص تخم گشنیر درمان سر دردی است که از افزایش حرارت بدن ایجاد شده باشد، به این منظور تخم گشنیز را کوبیده، در سرکه خیس کرده و به سر بمالید.
  • تخم گشنیز برای درمان و برطرف کردن بواسیر مفید است. به این منظور ۱۰ گرم تخم گشـنیز را بو داده تا قهوه ای رنگ شود. آن را پودر کنید و با مقداری سرکه مخلوط کرده و چند روز آن را بنوشید تا بواسیر بر طرف شود.
  • از دیگر خواص تخم گشنیز تقویت حافظه است. متخصصان طب سنتی توصیه میکنند برای تقویت حافظه ۱۵ گرم تخم گشنیز و ۱۵ گرم تخم شنبلیله را با هم کوبیده با عسل مخلوط کرده صبح به صبح یک قاشق میل شود.

تخم گشنیز

ملاحظات مصرف 
  1. لازم به ذکراست، به دلیل داشتن خواص مخدر در تخم گشنیز، بایستی از زیاده روی در مصرف آن اجتناب شود.
  2. تخم گشنیز اگر به اندازه بكار رود هیج گونه ضرری ندارد ولی مصرف زیاد از حد آن تولید مستی توام با خستگی شدید می كند و گاهی به خوابی عمیق و گنگی و بی حسی منجر می شود.
  3. زنان باردار باید در گنجاندن تخم گشنیز در رژیم غذایی خود بسیار محتاط باشند.
  4. درست است که تخم گشنیز قند خون را کنترل می‌کند اما باید آن‌ را به دقت کنترل کنید زیرا می‌تواند باعث کاهش ناگهانی قند خون شود.
  5.  نه تنها قند خون، بلکه ممکن است شاهد افت فشار خون نیز باشیم.
خواص گشنیز

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.