تُربِد، تِربِد

نام‌های دیگر آن در کتب طب سنتی، تُربِد، تِربِد، تُربید و تُربُد نامیده شده است. نام فرانسه Turbith vegetal و نام انگلیسی آن Indian jalap می‌باشد.

گیاهی است چند ساله با ساقه‌ی پیچنده و بالارونده، برگ‌های آن قلبی شکل و پوشیده از کرک، در انتهای ساقه، گل دهنده و گل‌های آن به رنگ آبی کبود است. ساقه‌ی زیرزمینی گیاه که به سبب صمغ موجود در آن در طب سنتی مسعمل است به شکل قطعات استوانه‌ای شکل به قطر انگشت، ضخیم و به طول 10 الی 12 سانتی‌متر می‌باشد. سطح آن ناصاف دارای پستی و بلندی و یا پیچیده و دارای شیارهای طولی نامنظم است. رنگ قسمت بیرونی ساقه‌ی زیرزمینی، تیره کمی مایل به قرمز و مغز آن پس از شکستن سفید و روشن می‌باشد و سوراخ‌های متعدد کوچکی در مقطع آن دیده می‌شود که پر از ماده‌ی صمغی به شکل قطرات کوچک زرد رنگ است که همان ماده‌ی مسهلی آن می‌باشد. از نظر طعم ساقه‌ی زیرزمینی گیاه بی بو و بی طعم است ولی پس از چندین لحظه طعم تهوع‌آوری پیدا می‌کند. نوع مرغوب تربد مجّوف، سبک و شکننده است، به سهولت سائیده و نرم می‌شود و رنگ داخل آن سفید می‌باشد.

طبیعت آن اول سوم گرم و در آخر سوم خشک می‌باشد.

رویش جغرافیایی: در اغلب نواحی کشورهای هندوستان، سیلان، مالزی و برخی از جزایر اقیانوسیه و استرالیا انتشار دارد.

ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در ریشه‌ی تربد

گلوکوزید تورپتین، صمغ رزینی، مواد جالاپین، تورپتن، جالاپیک اسید، ایپومئیک اسید، تامپی کولیک اسید و والریانیک اسید در آن تشخیص داده شده است.

بخش مورد استفاده

ریزوم (ساقه‌ی زیرزمینی)

خواص تِربِد

  • مسهل قوی بلغم و رطوبت‌های رقیق و تسکین دهنده دردهای مفاصل، صفرابر و خارج کننده اخلاط سوخته، مسکن سرفه‌های ناشی از رطوبت معده و مفید برای سیاتیک، آرام‌بخش و تقویت کننده اعصاب می‌باشد. در ضمن برای ناراحتی‌های اعصاب، نقرس، روماتیسم، فلج، کمردرد، سرفه‌های مزمن، تب و مالیخولیا نیز مفید است.
  • این گیاه تخصصی بر روی بلغم کار می کند ولی گاها صفرا را هم دفع می کند.
  • اگر خام مصرف شود بیشتر بلغم دفع می کند ولی اگر پخته شود بیشتر صفرا دفع می کند.
ملاحظات مصرف

برای دستگاه گوارش ضرر دارد و مصلح آن مصطکی یا کتیرا است.تربد مجفف اعضا و در گرم مزاجان موجب بی قراری و اضطراب و مضر صاحبان قلب گرم است.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.