کبر و ریشه ی آن

کبر درختچه ای است خاردار و پر شاخ و برگ که اکثرا بر روی زمین گسترده شده با برگ های باریک و به رنگ سبز روشن و گل آن چهار قسمتی به رنگ سفید و بسیار معطر که وسط آن مانند مو است. میوه اش را خیار کبر می نامند و تقریبا به شکل و اندازه بلوط است. رنگ میوه آن سبز رنگ با خطوط موازی سبز و یا زرد کمرنگ است و داخل میوه آن قرمز و پر از دانه های کوچک و لزج است.

گیاه کبر علی رغم ظاهر کوچکش، ریشه بسیار محکم و طولانی با پوست ضخیم دارد که اغلب پس از خشک شدن از مغز چوبی آن جدا می شود. همچنین این گیاه ممکن است تا سی سال عمر کند.

ریشه ی آن سفید، بزرگ و طولانی و پوست آن ضخیم و اغلب بعد از خشک شدن پوستش از مغز چوبی ریشه جدا می شود و طعم آن تلخ است. یک درختچه کبر ممکن است تا سی سال عمر کند. این گیاه بومی مناطق گرمسیر آسیا می باشد. در هندوستان می روید و در ایران نیز در دامنه های کم ارتفاع البرز، هرزویل و در شیراز و در بلوچستان در اراضی مرطوب و لم یزرع می روید، در اطراف تهران در کرج و ارضی ناکاشت، در آذربایجان در مرند، خوی، در غرب تفرش، نهاوند، اراک، گلپایگان، کرمانشاه در کوه پرو، در جنوب در اطراف آبادان و مناطق مرزی ایران و عراق و شوش می روید.

خواص کبر

طبیعت آن گرم و تر است، آن را بدون آن که دانه هایش جویده شود بخورید ملین است. آن را در سرکه به صورت ترشی در آورید و بخورید، اشتها آور خوبی است.

پرورده کبر با سرکه و عسل دافع و خارج کننده سموم بدن و مدر سودا است.

همچنین ترکیب کبر با ادویه های معطر مانند سنبل الطیب، اسطوخودوس، اذخر و عسل تحلیل برنده و خارج کننده ترشحات لزج سینه است و چون قاطع بلغم است از این رو برای دردهای مفصلی و سیاتیک و نقرس چه بصورت خوراکی و چه ضماد آن نافع است.

کبر ترشح ادرار و حیض را زیاد می کند و برای بازشدن خون قاعدگی در موارد قطع آن در زنان جوان مؤثر است و نیروی جنسی را افزایش می دهد.

از میوه این گیاه که به خیار کبر معروف است ترشی خوشمزه ای بدست می آید که اشتهاآور بوده و جهت رفع گرفتگی های کبد و طحال مؤثر است. مصرف ترشی کبر بیشتر در استان فارس و همدان مرسوم است.

گل کبر گلی است که بیشتر از لحاظ دارویی مورد بررسی قرار گرفته حال آنکه گلی است بسیار معطر و به شدت خوشبوی که عطری لطیف به همراه اندکی تلخی دارد. باعث تعجب است که بوی این گل منطبق با مد عطرسازی روز دنیاست و با گران قیمت ترین عطرهای دنیا رقابت می کند و همانطور که قبلا اشاره شد این گیاه در نواحی مختلف جغرافیایی ایران بخوبی رشد می کند و شاید سرمایه گذاری بر روی اسانس این گل بتواند سود سرشاری راوارد کشور نماید.

کبر برای درمان بیماری های نظیر واریس و طحال نیز بکار می رود. 

کبر اگر باسرکه و عسل در هم آمیخته شود پادزهری قوی برای بیشتر مسمومیت ها بکار برده می شود.

گیاه کبر کبد را تقویت می کند، درد دندان را تسکین می دهد و ریشه آن از بخشهای دیگر مفیدتر و پرخاصیت تر است. 

کبر برای درمان بواسیر و شستشوی روده ها بکار می رود و خاصیت ضد روماتیسمی دارد. 

جوانه های ناشکفته و مولد گل آن اثر نیرو دهنده دارد و برای بیماری نقرس مفید است.

میوه کال و نرسیده گیاه خاصیت ضد روماتیسمی دارد. که طول آن به 1 تا 2 سانتی متر می رسد برای تهیه ترشی بکار میرود .انواع بزرگتر آن که حداکثر چهار سانتی متر درازا دارد به شکل خام و به عنوان میوه مصرف می شود.دانه ای آن به رنگ سیاه بوده و محتوی شکلی آن قرمز رنگ است وبه همین دلیل به آن خاویار سبز نیز می گویند.

خواص ریشه کبر

دارای طبیعت خیلی گرم و خشک است، آب دم کرده آن را بنوشید: لطیف کننده، مقوی احشا و آلات داخل شکم و باز کننده ی گرفتگی های کبد و طحال است، محلل گاز و باد خواهد بود، اخلاط لزج و سودا را قطع می کند، مدر موثری برای تلخی سودا می باشد، ضد انگل روده است، ترشح ادرار و حیض را زیاد می کند و برای زیاد شدن خون قاعدگی در مورد قطع آن در زنان جوان موثر است، سینه را نرم می کند، مسکن درد استسقا می باشد، قوه ی باه را افزایش می دهد، رماتیسم و فلج را درمان می کند.

ریشه کبر جهت بهبود فالج و برخی از امراض سیستم عصبی که ناشی از افزایش سردی و یا رطوبات است بسیار نافع است.

پوست ریشه ی آن در دهان رطوبت های دماغ را جذب می کند، درد دندان را تسکین می دهد. دو برابر آن را با یک برابر تخم مرزه نرم بسایید و روزی سه قاشق چای خوری از آن را به نوبت بخورید، بواسیر بادی را درمان می کند. آن را خوب بسایید بعد در روغن کنجد یا روغن زیتون و قدری آب بجوشانید تا روغن به نصف برسد، آن روغن را هر شب به پوست سر بمالید و ماساژ دهید، از سفید شدن مو جلوگیری می کند. پوست ریشه آن را بپزید و با آب صاف کرده آن قرقره کنید، سبب خروج اخلاط از ریه می شود.

پوست ریشه گیاه کبر

ملاحظات مصرف

افراد گرم مزاج که عادت به سر درد دارند از خوردن آن پرهیز کنند.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.