رزماری (اکلیل کوهی)

رزماری، گیاه بومی نواحی مدیترانه است. رزماری به‌عنوان چاشنی در غذاها کاربرد فراوانی دارد. رزماری نیز در خانواده‌ی نعناعیان قرار می‌گیرد، اما طعم منحصر به‌ فرد خود را دارد. رزماری به‌نسبت این گیاهان، گرم‌تر و تلخ‌تر است و طعمی گس دارد که به سوپ‌ها، سس‌ها، خورش‌ها، کباب‌ها و ادویه‌های ترکیبی طعمی عالی می‌بخشد. استفاده از رزماری در آشپزی ایتالیایی بسیار مرسوم است. رزماری حاوی ترکیباتی به نام «کولین» است که چربی های کبد را کنترل می کند و برای دستگاه گوارش بسیار مفید است.

خواص گیاه رزماری یا اکلیل کوهی

  1. ضد درد، ضدعفونی‌کننده، ضد افسردگی، ضد التهاب، خلط‌ آور، ضد ویروس و تقویت کننده نیروی جنسی است.
  2. این گیاه شفا‌بخش، برای معالجه رماتیسم، فلج، سستی اعضاء، تشنج، اختلالات عصبی و تنفسی و همچنین نارسایی کبد و کیسه صفرا مفید و موثر است.
  3. باعث گشادی رگ‌ها و تقویت گردش خون می‌شود بنابراین برای جلوگیری از ریزش موها مفید است.
  4. محققان در تحقیقات خود متوجه شدند این گیاه نه‌ تنها حافظه بزرگسالان را تقویت می‌کند بلکه برای تقویت حافظه دانش‌آموزان نیز مفید است.
  5. خستگی‌های مفرط را بهبود بخشیده و برای رفع اضطراب و پریشانی توصیه می‌شود.
  6. دردهای عضلانی را تسکین می‌بخشد و سوءهاضمه ناشی از استرس را برطرف می‌کند.
  7. در رایحه‌ درمانی استفاده‌های بسیاری از این گیاه می‌شود که ایجاد احساس جوانی و شادابی، ‌عشق و سلامتی و نیز خواب راحت از جمله کاربردهای موثر این گیاه در این حرفه است.
  8. از گیاه رزماری برای رفع چاقی، بیماری‌های کبدی و معدی، برونشیت و آسم استفاده می‌شود.
  9. استفاده از این گیاه برای تنظیم ضربان قلب توصیه می‌شود.
  10. به عنوان یک ماده ضد درد، رزماری صدها سال است که به صورت موضعی در قالب خمیر یا مرهم روی بخش دردناک بدن استفاده می شود. هنگامی که به صورت خوراکی مصرف شود، رزماری به عنوان یک مسکن درد برای نقاطی که دسترسی به آنها دشوارتر است مانند سر و دردهای ناشی از یک بیماری به کار گرفته می شود. در حقیقت، یکی از محبوب ترین کاربردهای رزماری برای درمان میگرن سرد است. مالش عصاره رزماری روی شقیقه ها یا بو کردن عطر رزماری با کاهش شدت علائم میگرن مرتبط است.

نحوه‌ی مصرف رزماری

رزماری را می‌توان به روش‌های مختلف استفاده کرد. بیشترین و بهترین کاربرد رزماری در آشپزی به‌ عنوان چاشنی نهایی و ابزاری برای تزئین بشقاب‌های غذاست. می‌توان رزماری را همراه با غذا پخت، ولی این کار باعث از بین‌ رفتن بخشی از ترکیبات مفید موجود در آن می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود رزماری را در معرض حرارت بالا قرار ندهید. اگر قصد پختن رزماری را دارید، می‌توانید آن را در سوپ‌ها و خورشت‌ها بریزید. مصرف موضعی رزماری نیز کاربرد دیگر آن است. از رزماری در خوشبوکننده‌‌های هوا و به‌عنوان ماسک برای پوست نیز استفاده می‌شود.

ملاحظات مصرف
  • مادران باردار،‌ مبتلایان به صرع از مصرف این گیاه خودداری کنند.
  • در موارد حساسیت‌های شدید از این گیاه دارویی استفاده نشود.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.