برگ زیتون

زیتون، میوه ای است بسیار کهن که از دیرباز مصرف آن مرسوم بوده است. این میوه به واسطه داشتن فواید بسیار در نزد ایرانیان بسیار مصرف می شود. جالب است بدانید که برگ زیتون نیز بسیار پرفایده است که خواص و فواید بسیاری برای بدن دارد. 

مصرف میوه زیتون، از قدیم الایام برای سلامتی توصیه می شده است. میوه زیتون دارای روغنی به مراتب مفیدتر از روغن های حیوانی می باشد. همچنین یکی دیگر از بخش های این گیاه پر کاربرد و مفید که کمتر به آن پرداخته شده است برگ آن می باشد. برگ گیاه زیتون همانند میوه این گیاه، دارای کاربرد بسیاری می باشد و فواید زیادی دارد.برگ زیتون

 خواص برگ زیتون

1. برگ زیتون خاصیت ضد میکروب و قارچ دارد. آزمایش‌ها بر روی حیوانات نشان می‌دهد از خواص برگ زیتون، آنتی اکسیدان، ضد میکروب و قارچ ویروس تبخال است.

2. برگ زیتون قند خون را نیز کاهش می‌دهد، برای این کار، بر روی 8 گرم خرد شده‌ی برگ، یک استکان آب ریخته و مدت 5 تا 10 دقیقه می‌جوشانیم و سپس صاف کرده و پس از سرد شدن میل می‌کنیم، این مقدار را می‌توان 3 یا 4 بار در روز تکرار کرد.

 تحقیقی در این زمینه

برگ گیاه زیتون می‌تواند مانند گلوکز، میزان ترشح انسولین از پانکراس را در محیط برون تنی افزایش دهد و با افزایش ترشح انسولین، باعث کاهش قندخون و رسیدن آن به سطح نرمال در بیماران دیابتی شود. دکتر شریف پور محمدی عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمان که به همراه گروهی از استادان و دانشجویان رشته داروسازی در قالب یک طرح تحقیقاتی به این نتایج دست یافته است، تصریح کرد: هدف از انجام این تحقیق، مشاهده اثرات عصاره متانولی برگ گیاه زیتون در غلظت‌های متفاوت به میزان انسولین ترشح شده از جزایر لانگرهانس در حضور گلوکز بوده است. وی ادامه داد: کشف تأثیرات و محل اثر گیاهان پایین آورنده قند خون می‌تواند به انتخاب گیاه برای درمان دیابت نوع 1 و 2 کمک کند. یکی از مکانیسم‌های پیشنهادی در این زمینه، از طریق اثرگذاری روی سلول‌های جزایر لانگرهانس پانکراس است زیرا تحریک این سلول‌ها برای ترشح بیشتر انسولین، باعث افزایش متابولیسم قند خون می‌شود.

ترشح انسولین در خون باعث می‌شود گلوکز به عنوان سوخت در اختیار سلول‌های بدن قرار گیرد، اما در یک فرد دیابتی ممکن است ترشح انسولین کمتر از میزان ترشح در یک فرد عادی باشد و بنابراین گلوکز بیش از میزان نیاز در خون باقی می‌ماند و در واقع فرد به دیابت مبتلا می‌شود در واقع دیابت نوعی بیماری مزمن غیرواگیر است که در آن بدن قادر به ساخت و یا استفاده از انسولین نیست. وقتی ترکیبی چه شیمیایی و چه گیاهی، برای کاهش میزان قند خون مورد استفاده قرار می‌گیرد، با انجام فرآیندهایی در معده، روده، کبد، جریان خون و بسیاری از بافت‌های بدن، سبب پایین آمدن گلوکز می‌شود اما به طور 100 درصد نمی‌توان گفت که این اتفاق در پانکراس افتاده است یا خیر. پانکراس انسولین ترشح می‌کند و انسولین نیز به مصرف گلوکز در بدن کمک می‌کند. بنابراین برای یافتن محل اثر برگ گیاه زیتون، در جزایر لانگرهانس پانکراس تحقیقاتی در محیط برون تنی صورت گرفت. وی ادامه داد: برای این منظور ترکیبات برگ گیاه زیتون Olea europaea از خانواده Oleaceae مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس یافته های به دست آمده، برگ این گیاه دارای توانایی کاهش قند، کلسترول و اسید اوریک خون است. هم چنین مصرف این برگ از فشار خون بالا و ابتلا به آترواسکلروز جلوگیری می‌کند و مقاومت به انسولین را در حیوانات آزمایشگاهی بهبود می‌بخشد. این محقق درباره اثر غلظت‌های مختلف عصاره متانولی برگ گیاه زیتون بر انسولین ترشح شده از جزایر لانگرهانس پانکراس تصریح کرد: نتایج آزمایش‌ها نشان داده است که برگ درخت زیتون سبب افزایش ترشح انسولین از جزایر لانگرهانس می‌شود به گونه ای که در غلظت یک صدم، به طور متوسط 38 درصد و در غلظت 5 صدم، 57 درصد افزایش مشاهده شد.

3. برگ زیتون و کاهش فشار خون: ماده Oleuropein موجود در برگ زیتون، یک ماده گشاد کننده رگی می باشد و در نتیجه سبب کاهش فشار خون در بدن شده و از بروز لخته در رگ ها جلوگیری می کند. همچنین این ماده تاثیر زیادی در بهبود آریتمی های قلب دارد.

طریقه مصرف برگ گیاه زیتون

یکی از راه های استفاده از برگ این گیاه، تهیه چای آن و مصرف چای گیاه زیتون می باشد. برای تهیه این چای راه های زیادی وجود دارد.

ابتدا لازم است دقت کنید که برگ ها می بایست با کیفیت باشند و از سم ها عاری باشند. بهتر است از برگ هایی استفاده کنید که در اواسط صبح چیده شده باشند که شبنم روی آنها، خشک شود. 

پس از چیدن برگ ها، می بایست آنها را در دمای 65 درجه سلسیوس یا 150 درجه فارنهایت در فر قرار دهید تا خشک شوند. پس از خشک کردن برگ ها آنها را با دست خرد کنید و ساقه و اضافات آنها را جدا کنید. سپس یک قاشق از برگ خرد شده و تمیز زیتون را در یک فنجان آب جوش به مدت 10 الی 15 دقیقه بخیسانید. می توانید روزانه سه بار ازین این چای میل کنید. 

با توجه به مزه تلخ این چای می توانید از شیرین کننده هایی مثل عسل برای تغییر طعم این چای استفاده کنید یا اینکه برای هضم بهتر می توانید این چای را همراه با غذا میل کنید.

ملاحظات مصرف

با وجود همه ی فواید بی نظیر این چای اما مصرف آن برای برخی افراد با خطراتی همراه است. افرادی که در حال انجام شیمی درمانی هستند بهتر است از این چای استفاده نکنند زیرا مواد موجود در عصاره ی چای زیتون با بعضی دارو های شیمی درمانی تداخل پیدا می کند. همچنین افرادی که دارای فشار خون پایین هستند بهتر است قبل از استفاده ازین چای، کاهش میزان فشار خون را در نظر داشته باشند.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.