شکر تیغال

گیاه شکر تیغال، از گیاهان دارویی بومی ایران است که در طب سنتی برای تقویت عضلات بدن، انعطاف پذیری ستون فقرات، برطرف کردن سرفه، پایین آوردن تب، تسکین سوزش مری، رفع خشکی گلو، درمان تصلب شرایین، درمان فشار خون بالا و پیشگیری از سکته قلبی استفاده می‌شود.

 گیاهی است خاردار که گل ‌هایش به‌ شکل گلوله‌ای خاردار و آبی ‌رنگ در انتهای ساقه قرار دارند. این گیاه که در ساقه ی بوته ای به اسم کنوره توسط حشره‌ای از راسته قاب‌بالان به اسم خزوکک « در زبان محلی خار در آور » برای نگه داری تخم‌ها و نوزاد خود پیله‌ای می‌تند به اندازه یک فندق که سفید رنگ هست. 

این حشره در دوره‌ای از زندگی خود، برای نگهداری تخم‌ها و نوزاد، پیله‌ای به اندازه یک فندق می‌تند که به رنگ سفید است. نوزاد پس از آن که به حشره بالغ بدل شد، پیله را سوراخ می‌کند و از آن خارج می‌شود. جنس پیله این حشره که از ترشحات گیاه شکر تیغال ساخته شده ترکیبی از مواد سلولزی و نشاسته و مواد ازته و به مقدار زیاد (در حدود ۲۵ درصد)، قند مخصوصی بنام ترهالوز است و در پزشکی قدیم و در طب سنتی برای درمان بیماری‌های مختلف استفاده می شده و هم اکنون نیز کاربرد‌های گسترده‌ای در داروسازی دارد.

 جنس پیله این حشره که از ترشحات گیاه کنوره «ماری تیغال» ساخته شده هست شکر تیغال اسم دارد که در زبان محلی به آن شکرکه گفته می شود. سفید رنگ و به اندازه ی یک فندق بوده و در درمان شمار زیادی از بیماری‌ها بهره گیری می شود که در پارسی به آن شکر تیغال گفته می‌شود.

طبیعت شکر تیغال سرد و تر (بلغمی) است.

خواص شکر تیغال

  • شکر تیغال به دلیل خاصیت خلط‌آوری برای درمان سرفه های خشک، سیاه سرفه و سرماخوردگی بسیار مفید است. شکر تیغال شدت اخلاط و سوزش مری را تسکین می‌دهد.
  • در طب سنتی از ترکیب گیاه شکر تیغال با ژلاتین در آب جوش، برای درمان سرفه‌ای که بر اثر غلبه خون و صفرا است، استفاده می‌شود. این ترکیب، خشونت شش‌ها را برطرف کرده و صدا را باز می‌کند.
  • گیاه شکر تیغال سرشار از مواد آنتی‌اکسیدان است و به عنوان یک ماده ضد سرطان طبیعی شناخته می‌شود.
  • استفاده از شکر تیغال برای سلامت دستگاه گوارش مفید است، خاصیت ملین دارد و به درمان یبوست کمک می‌کند.
  • تحقیقات نشان داده است، استفاده از عصاره گیاه شکر تیغال از طریق حداقل یک یا چند مکانیسم می‌تواند ترشح اسید معده را منظم و نیز خاصیت ضد زخم داشته باشد و استفاده از آن برای درمان زخم معده مفید است.
  • گیاه شکر تیغال اثر مثبتی بر تقویت حافظه و قدرت یادگیری دارد و برای رفع افسردگی مفید است.
  • ترکیب شکر تیغال، شکر سرخ و ترنجبین می‌تواند التهابات گرفتگی صدای کودکانی را که زیاد گریه می‌کنند، بهبود بخشد. همچنین مصرف این گیاه برای تقویت صدا و حنجره بسیار مفید است و استفاده از آن، برای رفع خشکی و سوزش گلو موثر است.
  • از دیگر خواص گیاه شکر تیغال، کمک به تقویت عضلات است و مصرف آن، انعطاف پذیری ستون مهره‌‌ها را افزایش می‌دهد.
  • در طب سنتی از خواص شکر تیغال، برای درمان فشار خون بالا، تصلب شرایین و سکته قلبی استفاده می‌شود. این گیاه همچنین برای پایین آوردن تب و درمان تکرر ادرار مفید است.
طریقه مصرف

حل کردن شکر تیغال در آب جوش یا فرنی و مصرف خوراکی آن

شکر تیغال خشک شده

ملاحظات مصرف
  • استفاده از شکر تیغال برای بیماران مبتلا به فشار خون و افرادی که از قرص‌های تنظیم فشار استفاده می‌کنند، بایستی با احتیاط همراه باشد.
  • زیاده‌روی در مصرف این گیاه باعث ایجاد حالت تهوع می‌شود. میزان مجاز مصرف این گیاه طبق منابع، ۱۸ گرم است.
  • اگر پیله شکر تیغال را تهیه کردید، حتما آن را بشکنید و حشره سیاه رنگ درون آن را جدا کرده و سپس استفاده کنید.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.