دارچین

دارچین نوعی ادویه‌‌ی مقوی است که به‌خاطر تأثیراتش در سلامت بدن از دیرباز جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی داشته است. دارچین به‌تنهایی حاوی بیش از ۴۱ نوع ترکیب محافظت‌کننده‌ی بدن است.

بر اساس آمار انجمن درمان کالیفرنیا (OTAC) دارچین در بین مواد دارای آنتی‌اکسیدان رتبه‌ی هفتم را به‌دست آورده است که نشان می‌دهد مقدار بسیار زیادی آنتی‌اکسیدان در آن وجود دارد. در میان ادویه‌ها نیز دارچین بیشترین مقدار آنتی‌اکسیدان را دارد حتی بیشتر از سیر، آویشن و رزماری.

خواص درمانی دارچین به‌خاطر آنتی‌اکسیدان‌هایی است که با نام‌های پلی‌فنول، فنولیک‌اسید و فلاونیدها شناخته می‌شوند. این آنتی‌اکسیدان‌ها بیشتر در خوراکی‌هایی مانند شکلات تلخ و انواع توت‌ها وجود دارند و استرس را کاهش می‌دهند.

دارچین پوست درختی است که تا 10 متر ریشه می کند برگ این درخت سبز سیر و دارای گل های به رنگ سفید می باشد. پوست این درخت را کنده و معمولا پودر می کنند و در غذا یا به عنوان چای از آن استفاده می کنند.

بیشتر دارچین موجود در بازار وارداتی هستند و با وجود درخت دارچین در ایران که محدود نیز است برداشت محصول از آن به صورت حرفه ای و تجاری صورت نمی گیرد.

انواع دارچین

کاسیا: که به آن دارچیـن معمولی می‌گویند و نوعی است که بیشتر مردم از آن استفاده می‌کنند.
سیلان: که به آن دارچیـن واقعی می‌گویند و طعمی سبُک‌تر داشته و تلخی‌اش نیز کمتر است.

تفاوت دارچین سیلان و دارچین کاسیا در چیست؟

دارچین سیلان دارای طعم و عطر ملایم تر و شیرین تری نسبت به دارچین چینی است و رنگ آن روشن تر می باشد. دارچین کاسیا یا چینی رنگ قهوه ای مایل به قرمز تیره دارد.

تفاوت مهم دیگر در میزان ماده ای به نام کومارین (coumarin) است. در چای اصل یا همان سیلان ۰٫۰۱۷ گرم کومارین وجود دارد در حالی که در چای کاسیا یا چینی ۲٫۱۶-۶٫۹۶ گرم کومارین وجود دارد. این غلظت در دارچین ها کاملا قابل توجه است.

دارچین چینی به عنوان منبع اصلی کومارین در رژیم غذایی انسان است که حتی می تواند باعث مسمومیت شود. این ماده سمی توانایی آسیب رساندن به را دارد.

بسیاری از کشورها در مورد مصرف کومارین به شهروندان شان هشدار های لازم را داده اند و محدودیت هایی برای مصرف این ماده که در دارچین چینی موجود است اعمال کرده اند. گرچه دارچین سیلان کمی گرانتر است اما دارای طعم عالی و بوی ملایم تر و از طرفی خواص درمانی بی نظیر بدون هیچگونه عوارض جانبی است.

خواص دارچین

مصرف کوتاه مدت دارچین می تواند با کاهش فشار خون همراه باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نیز می توانند با مصرف مدام این ادویه تا مقدار قابل توجهی بیماری خود را کاهش دهند. بهترین حالت مصرف آن در وعده صبحانه می باشد. مصرف در وعده های غذایی و گنجاندن دارچین در رژیم غذایی نیز به تعادل دیابت بسیار کمک خواهد کرد.

عصاره دارچین جهت کاهش مشکلات گوارشی در دو قطب شرق و غرب بسیار پر مصرف است. از این ادویه به عنوان یک ادویه ضد نفخ، ضد میکروب و مبارز التهابات داخلی نام برده شده است.

اعتقادات بر این است که دارچین جریان خون را افزایش می دهد و باعث بهبود سطح اکسیژن خون جهت مبارزه با بیماریها می شود. مصرف دارچین به حالت یک نوشیدنی گرم مانند چای دارچین در درمان مشکلات گوارشی بسیار موثر است.

1. دارچین و پیشگیری از آلزایمر

دارچین فعالیت مغز را افزایش می‌دهد، از این‌رو برای تقویت این عضو می‌توان از آن استفاده کرد. با داشتن این خاصیت، خوردن دارچین به منظور از بین بردن فشارهای عصبی و پیشگیری در مورد از دست دادن حافظه کارساز است.

پزشکان به تازگی دریافته‌اند که نوعی ترکیب موجود در چوب دارچین موسوم به «CEppt» می‌تواند کلید اصلی پیشگیری از آلزایمر باشد.

دکتر مایکل اووادیا با انتشار مقاله جدیدی در مجله «پلوس وان» خاطرنشان کرد: ترکیب CEppt از چوب دارچین گرفته شده و تأثیر آن روی موش‌های آزمایشگاهی و مگس‌های میوه مورد آزمایش قرار گرفت. پس از 4 ماه متخصصان متوجه شدند که سرعت رشد بیماری آلزایمر در این جانوران به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد. همچنین سطح فعالیت و طول عمر این حیوانات با گروه کنترل که سالم بودند مقایسه شد.

به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، پزشکان تاکید کردند این یافته بسیار جالب توجه است چون این ترکیب نه تنها نقش بازدارنده در برابر بیماری آلزایمر دارد بلکه یک ماده طبیعی و بدون عوارض جانبی است که تقریباً تمام افراد می‌توانند از مزایای آن بهره‌مند شوند و هزاران سال است که انسان‌ها در موارد پزشکی متعدد از آن استفاده می‌کنند.

2. استفاده از دارچین برای جلوگیری از کپک‌زدگی

دارچین که در بسیاری از نان‌ها و شیرینی‌ها به عنوان ادویه استفاده می‌شود به عنوان ماده ضدکپک در بسته‌بندی مواد غذایی استفاده خواهد شد. با وجود شیرینی و عطر موجود در این ماده، دارچین می‌تواند عامل نابودی میکروب‌ها شود. این ماده در مصر باستان در مومیایی کردن مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

با توجه به این خصوصیت، محققان اسپانیایی از قابلیت ضد میکروبی دارچین برای تولید نوعی بسته بندی ضد کپک استفاده کرده‌اند. آن‌ها اعلام کردند بر اساس آزمایش‌های به عمل آمده، کاغذی که دارای 6 درصد از روغن دارچین باشد تا 96 درصد از گسترش کپک در سطح نانی که از قبل دچار کپک‌زدگی شده بود، جلوگیری کرده و می‌تواند تازگی نان را تا 10 روز حفظ کند.

دارچین فعالیت مغز را افزایش می‌دهد، از این‌رو برای تقویت این عضو می‌توان از آن استفاده کرد. با داشتن این خاصیت، خوردن دارچین به منظور از بین بردن فشارهای عصبی و پیشگیری در مورد از دست دادن حافظه کارساز است.

محققان دانشگاه زاراگوزا اعلام کردند پوشش‌های پلاستیکی دارچین‌دار هم اکنون مورد استفاده تجاری قرار گرفته و می‌تواند در حفظ و تازگی میوه‌ها، سبزیجات و گوشت نیز موثر باشد. بر اساس گزارش نیویورک تایمز، گاهی استفاده از این پوشش‌ها باعث انتقال عطر دارچین به مواد غذایی می‌شود. همچنین استفاده مستقیم از این ماده برای حفظ مواد غذایی به دلیلی عدم آزادسازی مواد حفاظتی آن زیاد تأثیرگذار نخواهد بود.

3. درمان برفک دهان با عصاره دارچین

نتایج تحقیق انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نشان داده است عصاره آبی دارچین روی قارچ کاندیدا آلبیکنس اثر درمانی دارد. قارچ کاندیدا آلبیکنس بیماری برفک دهان را تولید می‌کند که در این تحقیقات، روش نهایی در عصاره گیری روشی مرکب از خیساندن و هضم کردن با استفاده از نسبت 4 به 1 آب و گلیسیرین به صورت حلال انتخاب شد. نگهداری این عصاره به مدت 24 ساعت و بیشتر در دمای آزمایشگاه و یخچال تولید رسوب می‌کند، اما این رسوب از اثر ضدقارچی عصاره نمی‌کاهد. این دهان‌شویه اثری کاملاً مشابه عصاره دارد و از بو و طعم ملایم دارچین برخوردار است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهند عصاره آبی دارچین اثر ضدقارچی دارد.

4. تسهیل گردش خون

دارچین جریان خون را تسهیل می‌کند. جریان خون مناسب نیز باعث اکسیژن‌رسانی مناسب به سلول‌های بدن می‌شود. دارچین ناخالصی‌های خون را نیز برطرف می‌سازد.

5. درمان عفونت‌ها

به دلیل خاصیت ضدقارچ، ضدباکتری، ضدویروس و ضدعفونی بودن دارچین، این ماده در مورد التیام عفونت‌های خارجی و داخلی بدن موثر است.

6. التیام‌بخشی

دارچین با داشتن خاصیت التیام‌بخشی برای متوقف کردن خونریزی استفاده می‌شود و به دلیل این خاصیت، در کوتاه کردن دوره درمان و بهبود بیماران کارساز است.

7. درمان درد

یکی دیگر از فواید دارچین خاصیت ضدالتهابی آن است. این ماده مفید، گرفتگی عضلات را از بین برده و درد ناشی از آن را نیز تسکین می‌بخشد، همین‌طور برای بهبود و آرام کردن سردردهایی که به دلیل سرماخوردگی ایجاد می‌شود نیز می‌توان از دارچین استفاده کرد.

دارچین با کمک به افزایش صحت و سلامت روده، ریسک ابتلا به سرطان روده را کاهش می‌دهد.

8. ضد دیابت

دارچین این قابلیت را دارد که میزان قند خون را کنترل کند؛ از این‌رو برای افرادی که مبتلا به دیابت هستند، دارچین ماده‌ای مفید است، چرا که به آن‌ها کمک می‌کند تا مقدار کمتری انسولین مصرف کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که دارچین به ویژه برای بیمارانی که از دیابت نوع 2 رنج می‌برند بسیار مفید خواهد بود.

9. محافظ قلب

کلسیم و فیبر موجود در دارچین، بدن را در مقابل بیماری‌های قلبی محافظت می‌کند. از این‌رو افزودن مقدار کمی دارچین به غذا برای افرادی که از ناراحتی‌های قلبی و فشارخون بالا رنج می‌برند، مفید خواهد بود.

10. دوست روده

دارچین با کمک به افزایش صحت و سلامت روده، ریسک ابتلا به سرطان روده را کاهش می‌دهد.

11. تازه کننده دهان

دارچین با داشتن خاصیت تازه‌کنندگی دهان و خوشبو کردن آن، در بسیاری از آدامس‌ها نیز به عنوان طعم‌دهنده به کار می‌رود.

12. رفع سوء هاضمه

دارچین در بسیاری از غذاهای محلی استفاده می‌شود زیرا علاوه بر عطر و طعم خوب به درمان سوءهاضمه نیز کمک می‌کند. علاوه بر سوءهاضمه، دارچین برای رفع حالت تهوع، استفراغ، دل درد، اسهال و نفخ نیز مفید است.

نگهداری از دارچین

دارچین می بایست در یک ظرف محفوظ از هوا و در مکانی تاریک نگهداری شود. عطر و طعم و خواص دارچین در این حالت تا یک سال تغییر نخواهد کرد. در غیر این صورت با گذشت زمان دارچین عطر و طعم خود را از دست خواهد داد.

بهترین دستورهای غذایی که با این ادویه می توانید تهیه کنید و از خواص دارچین بهره ببرید فرنی دارچین و موز، کرپ دارچین، چای دارچین، ماهی قزل آلا و دارچین است.

طرز تهیه چای دارچین

به یک لیوان اب بدون کلر در حال جوشیدن یک عدد چوب دارچین افزوده میشود . ۵ دقیقه در شعله ملایم و ظرف در بسته جوشانده میشود بعد از ولرم شدن نوشیده میشود.

حتی دارچین را می تواند پس از مختصری شستشوی به صورت خام در دهان گذاشته و آن را بجوید تا عصاره اش بیرون بیاید و خوردن تفاله آن نیز مشکلی به وجود نمی آورد و دهان را بسیار خوشبو و تنفس را باز می کند.

ملاحظات مصرف
  • بعضی از محققان مصرف روزانه ۲ تا ۴ گرم پودر دارچیـن را توصیه می‌نمایند و بعضی دیگر معتقدند این مقدار باید بین ۱ تا ۶ گرم دارچین باشد، با اینحال توجه داشته باشید مصرف بیش از اندازه دارچیـن می‌تواند مسموم کننده باشد.
  • این ماده غذایی برای کودکان و زنان شیرده توصیه نمی‌شود.

شما هم می توانید دیدگاهتان را بنویسید.

دیدگاه شما برای ما مهم است.

امتیاز کاربران به : دارچین

امتیاز
دیدگاه ها
۱۳۹۷/۷/۱۹

تقی :

عجب نمی دونستیم دارچین هم انواعی داره و زیاد مصرف کردنش ممکنه خطر داشته باشه.