کرچک

نام علمی گیاه کرچک، رسینوس کامونیس است. این گیاه، بومی شرق آفریقاست اما در شبه قاره هند و منطقه خاورمیانه نیز یافت می‌ شود.

خواص کرچک

۱. خواص کرچک برای مبارزه با روماتیسم

دانه کرچک سرشار از ریسینولئیک اسید، اولئیک اسید، لینولئیک اسید و اسیدهای چرب متعدد است. همه این اسیدها برای درمان نقرس و روماتیسم مفید هستند. روغن دانه کرچک، خاصیت نفوذپذیری سریع دارد. زیرا زمانی که این روغن را بر نواحی آسیب دیده می‌گذارید، دردتان فورا کاهش می‌یابد. در اکثر مواقع، برای افزایش تاثیر دارویی روغن کرچک ، آن را با گیاهان و روغن‌های معطر دیگر ترکیب می‌کنند. برای کسب نتایج طولانی مدت، باید آن را هر روز مصرف کنید.

۲. تسکین درد قاعدگی

دردهای شکمی از علائم شایع دوران قاعدگی هستند. این دردها، گاهی وقت‌ها در صورت به تعویق افتادن دوران قاعدگی نیز به وجود می‌آیند. خونریزی شدید، زن‌ها را کم‌خون و ضعیف کرده و باعث افسرگی و بی‌خوابی آن‌ها می‌شود. ماهیت قاعدگی‌آور ریسینولئیک اسید موجود در روغن دانه کرچک، جریان خون قاعدگی را آرام کرده و دردها و گرفتگی‌ها را تسکین می‌دهد. خلاصه این‌که این روغن برای کاهش درد دوران قاعدگی موثر است.

۳. جلوگیری از بارداری

دانه کرچک حاوی ماده‌ای سمی به نام ریسین – نوعی پروتئین – است. روغن کرچک نیز مقدار کمی از این پروتئین سمی را در خود دارد. بسیاری از متخصصین سلامت بر این باورند که دوز پایینی از ریسین برای جلوگیری از بارداری موثر است. این ماده، یک ماده نطفه کش محسوب شده و در ژل‌ها، کرم‌ها و لوسیون‌های اسپرم کش به کار می‌رود. زنان باردار باید در مصرف روغن کرچک احتیاط کنند چرا که مقدار زیاد آن می‌تواند باعث سقط جنین شود.

۴. خواص کرچک برای افزایش شیر مادر

دانه کرچک، خاصیت شیرافزایی دارد که باعث ترشح شیر مادر می‌شود. همچنین، جریان شیر را متعادل کرده و مقدار آن را نیز افزایش می‌دهد. اسیدهای چرب موجود در دانه کرچک باعث می‌شوند مادران شیرده به طور منظم شیر داشته باشند. مادران شیرده فقط باید از روغن کرچکی که از طریق فرآیند کمپرس سرد به دست آمده – در مقادیر متعادل – استفاده کنند، در غیر این صورت ممکن است تاثیری منفی بر کودک بگذارد.

۵. خواص کرچک برای نرم کردن پوست

دانه کرچک، منبعی عالی از اسیدهای چرب دارد که در پوست نفوذ کرده و خشکی و ترک پوست را کاهش می‌دهند. برای رفع خشکی پوست و درمان دهیدراته شدن آن از روغن کرچک به عنوان یک مرطوب کننده استفاده کنید. این روغن را در مقادیر کم استفاده کنید زیرا سرشار از اسیدهای چرب است. می‌توانید خصوصیات خوب روغن کرچک را با لمس آن حس کنید چرا که غلیظ، چرب و نرم است. هر شب مقدار کمی از روغن کرچک را بر صورت خود بگذارید و صبح روز بعد، پوستی نرم و انعطاف‌پذیر داشته باشید.

۶. درمان کبودی‌ها و زخم‌ها

پماد تهیه شده از روغن کرچک برای درمان زخم‌ها و کبودی‌های خارجی مفید است. حتی زخم‌ها و کبودی‌های عمیق نیز با پماد روغن کرچک به راحتی درمان می‌شود و تاثیر آن را بعد از استفاده می‌بینید. برای نتیجه سریع، پماد را دو بار در روز استفاده کرده و آن را با پنبه خشک ببندید.

۷. خواص کرچک برای کمک به رفع آرتریت

آرتریت، بیماری دردناک و شدید مفاصل و استخوان‌هاست و وقتی مزمن می‌شود می‌تواند فرد را ناتوان کرده و توان حرکتی او را کاهش دهد. درد ناشی از آرتریت را می‌توان با ماساژ دادن روغن کرچک بر نواحی آسیب دیده کاهش داد زیرا این روغن دارای خواص ضدالتهابی است. برای رهایی از درد مفاصل، درد عضلات و التهاب‌های عصبی این روغن را روزانه استفاده کنید.

۸. کمک به رشد مو

روغن کرچک برای درمان بسیاری از مشکلات مربوط به سلامتی به کار رفته و بخش مهمی از محصولات مراقبت از مو محسوب می‌شود. این روغن، منبعی از اسیدهای چرب ضروری امگا۳ است که برای تقویت رشد مو ضروری هستند. زمانی که روغن کرچک گرم را بر پوست سر خود بگذارید، این روغن گردش خون را افزایش داده و منافذ فولیکول‌های مو را پاک می‌کند. بنابراین، مو مواد مغذی را از ریشه دریافت می‌کند. اگر روغن یک شب بر سر بماند، نتایجی‌ عالی خواهد داشت. اگرچه این روغن، چسبنده است اما بگذارید ۸-۷ ساعت روی سرتان بماند. این روش، نقش مهمی را در درمان آسیب دیدگی و موخوره ایفا می‌کند.

۹. خواص کرچک برای کمک به رفع یبوست

مطالعات نشان می‌دهند که روغن کرچک مانند یک ماده ملین عالی عمل کرده و به رفع یبوست کمک می‌کند. برای حرکات مناسب روده، یک قاشق روغن کرچک را قبل از خواب مصرف کنید. چون این روغن، طعم تلخی دارد سعی کنید آن را با آب پرتقال، آب زنجبیل، آب آلو یا آب کرنبری بخورید. به یاد داشته باشید که این کار را بیش از ۳ روز تکرار نکنید زیرا ممکن است دچار اسهال شوید.

۱۰. درمان عفونت‌های قارچی

روغن کرچک خواص ضد میکروبی دارد که آن را برای انواع عفونت‌های قارچی، خراش‌ها و بریدگی‌ها مفید می‌کند. خیلی از افراد از روغن کرچک به عنوان کمک اولیه برای درمان خارش و درد استفاده می‌کنند. این روغن با از بین بردن قارچ عامل عفونت، عفونت را درمان می‌کند.م

خواص دانه کرچک

یکی از مزایای بهداشتی و سلامتی دانه کرچک، کمک به بهبود سیستم هضم و گوارش است. دانه کرچک، در درمان طبیعی مشکلات خاص سیستم گوارشی، بسیار موثر است. در واقع، مصرف دانه و روغن کرچک در جلوگیری از یبوست و مشکلات روده، نقش مهمی دارد.

ملاحظات مصرف

گیاه کرچک ظاهر بسیار زیبایی دارد ولیکن از ویژگی های گیاه کرچک، داشتن دانه‌های بسیار سمی است که در صورت بلعیده شدن کشنده هستند و لذا برای کاشت در فضای سبز توصیه نمی‌شود. در حقیقت تمام اجزای گیاه کرچک سمی است به ویژه دانه‌ها و بایستی دقت شود محل بازی کودکان نزدیک به گیاه کرچک نباشد. موارد منع مصرف و مضرات روغن کرچک به طور خلاصه عبارتند از:

  • افراد مبتلا به التهابات روده‌ای بایستی از مصرف روغن کرچک پرهیز کنند.
  • افراد دارای آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) از مصرف روغن کرچک بایستی خودداری کنند.
  • فراورده‌های حاوی روغن کرچک در دوران قاعدگی بایستی با احتیاط مصرف شود.
  • از مضرات روغن کرچک، ممنوعیت استفاده از این روغن و فراورده‌های آن در دوران بارداری است.
  • استفاده از روغن کرچک برای افراد دارای فشار خون بالا مضر است، چرا که بسیاری از ملین‌ها دارای مقدار بالایی سدیم هستند.
  • افراد دارای بیماری های روده، داشتن درد شکمی با علت نامشخص و داشتن تهوع و استفراغ از مصرف روغن کرچک پرهیز کنند.
  • یکی دیگر از مضرات روغن کرچک، منع مصرف این روغن، برای بیماران قلبی است.
  • افراد مبتلا به دیابت نوع 2 از مصرف کرچک بپرهیزند زیرا بسیاری از ملین‌ها دارای مقدار زیادی قند هستد.
  • افرادی که تحت عمل جراحی برداشتن کولون (روده بزرگ) بوده‌اند از مصرف روغن کرچک و فراورده‌های آن پرهیز کنند.
  • از مضرات گیاه کرچک برای انسان، ریستین موجود در پوست دانه‌های این گیاه دارویی است، ریستین پروتئین بسیار سمی و کشنده است.
عوارض مصرف کرچک و مسمومیت ناشی از آن

چنانچه دانه‌های کرچک توسط کودکان و بزرگسالان خورده شوند، تا چند روز علائم عمده‌ای از مسمومیت بروز نمی‌کند، مگر اینکه دانه‌ها جویده شده باشند. در این حالت علائم مسمومیت خیلی زود ظاهر می شود.

علائم مسمومیت ناشی از خوردن دانه‌های کرچک عبارت است از: فرد مسموم اشتهای خود را از دست می‌دهد و دچار تهوع، استفراغ و اسهال می شود، به تدریج فرد دچار استفراغ مداوم، اسهال خونی و در موارد کشنده دچار زردی می‌شود. مقدار یا به اصطلاح دز کشنده در اطفال 5 تا 6 دانه کرچک و در بزرگسالان حدود 20 دانه است.

درمان مسمومیت با گیاه کرچک

درمان اختصاصی برای این مسمومیت وجود ندارد و بیمار مسموم بایستی از نظر بروز عوارضی مانند نارسایی کلیه و کبد تحت نظر قرار گیرد. چنانچه نارسایی کلیه بروز کرد بیمار باید دیالیز شود. در مراحل اولیه خوردن دانه‌های کرچک، باید فورا به پزشک مراجعه و سریعا شستشوی معده و روده با استفاده از زغال انجام شود. چنانچه پس از 6 ساعت از جویدن دانه‌های کرچک علائمی بروز نکرد، سم کم بوده و یا دفع شده است. در این حالت می‌توان فرد مسموم را از بیمارستان مرخص نمود. البته لازم به ذکر است ترخیص از بیمارستان به معنای رفع خطر مسمومیت نیست بلکه فقط خطر کم شده است. لذا به این بیماران توصیه می‌شود در صورت بروز اسهال خونی یا زردی مجددا و به سرعت به بیمارستان مراجعه کنند.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.