خواص دارویی تخم یا بذر گیاهان

بذر به بخشی از گیاهان مورد توجه در کشاورزی و باغبانی گفته می‌شود که می‌تواند به تکثیر و تولید مثل آن گیاه منجر شود. در کشاورزی به هر بخش از گیاه که بتواند نسل دیگری از همان گیاه را تولید کند بذر می‌گویند. بذر یک رابطه زنده بین والدین و نتاج بوده و عامل اصلی انتشار گیاه از یک محیط به محیط دیگر می‌باشد که سبب تداوم نسل‌ها می‌شود. از نظر بیولوژیکی بذر تخمک رسیده و بارور است که قابلیت رشد و تبدیل به یک گیاه کامل را دارد.

خواص درمانی بعضی از تخم یا بذر گیاهان که در طب سنتی

تخم اسفناج: رفع خشکی مزاج، باز شدن رنگ چهره، لاغر کننده، سرشار از آهن و مواد عالی، تقویت اعصاب، تقویت دستگاه هاضمه.

تخم بالنگ: تقویت قلب و اعصاب، ضد سرفه و سینه درد، لینت مزاج (نرم کردن شکم).

تخم برزک: ضد ضرب دیدگی، ضد ورم معده، تقویت عضلات معده.

تخم تربچه: هضم کننده غذا، ضد نفخ، مدر، تقویت اعضای رئیسه، خوشبو کننده دهان، باز کننده رخسار، ضد درد مفاصل، رفع لکه های سیاه و جوش های سر سیاه.

تخم تره: تقویت اعضای رئیسه، ضد رطوبت، ضد بواسیر، ضد نفخ، ضد روماتیسم، باز کننده صدا، مدر، سرشار از ویتامین و املاح معدنی، تقویت اشتها، رفع کلف (نوعی لکه پوستی)

تخم جعفری: سرشار از ویتامین آ، ث و مواد معدنی، مقوی و اشتها آور، تنظیم قاعدگی، ضد نفخ، رفع اختلالات گوارشی. به خانم های باردار توصیه نمی شود.

تخم چغندر: هضم کننده غذا، تقویت حافظه و اعصاب، تقویت کبد و کلیه، خونساز، اشتها آور، دارای ویتامین ب و ث.

تخم خرفه: سرشار از ویتامین ب و ث، خنک کننده، مدر، ضد انگل، آرامبخش اعصاب، مسکن حرارت بدن، مناسب برای کلیه، محرک جنسی.

تخم خشخاش: خواب آور، تقویت کبد، چاق کننده، ضدسرفه و تنگی نفس، تقویت اعصاب.

 تخم خیار: ازدیاد ادرار، برطرف کننده صفرا، مفید برای کبد، ضد قند، نرم کننده سینه.

تخم رازیانه: بادشکن، مسکن دل درد، ضد بیماری مجاری ادراری، ضد دیابت، زیاد کننده هورمون مردانه، زیاد کننده شیر مادر، قاعده آور، ضد نفخ، معطر مواد غذایی. به خانم های باردار توصیه نمی شود.

 

تخم زنیان: گرم و خشک، ضد نفخ، ضد سم و نیش حشرات، ضد اعتیاد، هضم غذا، مدر و شستشوی مجاری ادراری و رحم، ضد انگل، ضد رطوبت، ضد حبس البول، موثر در دفع سنگ های کلیه.

 

تخم شاهی: ضد گواتر، سرشار از ید، و مواد معدنی، ضد سرماخوردگی، مدر و کمک به دفع سنگ کلیه، تقویت اعضای جنسی، محرک قوای بدنی.

 

تخم ریحان بنفش: تقویت معده، نرم کننده سینه، ضد سرفه، درمان زکام، مدر، تقویت اعصاب، دارای ویتامین.

تخم ریحان سبز: تقویت معده، نرم کننده سینه، ضد سرفه، درمان زکام، تقویت اعصاب، ملین.

تخم شربتی (ریحان کوهی، بادروج): نرم کننده سینه، ضدسرفه، ضد عطش، جهت مصرف شربت، ملین.

تخم شلغم: نیروبخش، تقویت اعصاب، سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی، خونساز، مدر، ضد دیابت، ضد جوش های غرور، نرم کننده سینه.

تخم شنبلیله: چاق کننده، درمان نقرس، دیابت، کم خونی، سینه درد، اشتها آور، هضم کننده غذا، دارای ویتامین آ و ب، مدر، خواصی مشابه هورمون استروژن، افزایش میل جنسی، کاهش گر گرفتگی ها، درمان آرتروز، دمان مشکلات پوستی، تحریک زایمان، تقویت موها.

 

تخم شوید: تقویت معده، مدر، ضد سنگ کلیه و مثانه، ضد نفخ و تهوع، اشتها آور، ضد چربی خون، افزایش شیر مادر و به خانم های باردار توصیه نمی شود.

 

تخم کافشه: تولید روغنی می کند که به عنوان مرهم در پیچ خوردگی و روماتیسم به کار می رود، همچنین به عنوان تخم پرنده به طوطی می دهند.

تخم و جوانه شبدر: موثر در درمان کم خونی و پلاکت پایین، تصفیه کننده خون و تنظیم فعالیت های کبدی، درمان گرگرفتگی و بدخلقی ناشی از علائم یائسگی، حاوی مقادیر بسیار کمی کالری و ویتامین‌های A ، C ، تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین، آرامبخش اعصاب، آنتی اکسیدان قوی (ضد سرطان)، مفید در مانع شدن از بروز چین و چروک زودرس در پوست، پیشگیری از پوکی استخوان و بیماری های قلبی

تخم مرزه: آهن مرزه برای تولید گلبول های قرمز خون مفید است، برای درمان قولنج، سردرد، سرفه و سل به کار برده می شود، کلسترول مفید را افزایش و کلسترول مضر را کاهش می دهد، پتاسیم آن نقش مهمی در عملکرد سلول ها، مایعات بدن و کنترل ضربان قلب و فشارخون ایفا می کند، برای تسکین گلودرد و علایم برونشیت، با دم کرده آن غرغره کنید.

 

تخم مرو: دانه ها روی شیر یا آب داغ دانه ها پف كرده وبصورت لزج در می آیند واثری معجزه آسا در در مان سرفه وسینه درد كه بعلت بیماری آنفولانزا پدید می آید دارد.

تخم یونجه: پروتئین زیادی دارد و غنی از کلسیم، ویتامین آ، ویتامین گروه ب، ویتامین ث، ویتامین دی، ویتامین ای و ویتامین کا است.
در بین گیاهان دارویی چینی از دانه یونجه برای درمان اختلالات گوارشی و بیماری‌های کلیوی استفاده می‌شود و آن را برای سلامت استخوان، پوست و سیستم گردش خون مفید می‌دانند.
آرتریت، بیماری‌های مفاصل و اختلال در میزان آب سلولی از دیگر بیماری‌‌هایی است که با مصرف دانه یونجه بهبود پیدا می‌کند.
دانه گیاه یونجه اشتهاآور است و به عنوان تصفیه‌کننده خون عمل می‌کند. احتمال ابتلا به عفونت‌ها را کاهش می‌دهد و با کاهش سطح کلسترول خون از بیماری‌های قلبی و عروقی پیشگیری می‌کند.
ترکیبات مفید موجود در دانه یونجه برای افرادی که از لخته شدن خون رنج می‌برند مفید است. مصرف این دانه در دوران بارداری بخصوص اوایل آن توصیه نمی‌شود زیرا احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.