انیسون یا بادیان رومی یکی از گیاهان دارویی مهم و پرخاصیت است و در کتب طب سنتی به ویژه مصریان قدیم از دانههای این گیاه برای درمان بیماریهای مختلف بهره میبردهاند. امروزه نیز از اسانس تهیه شده از گیاه در صنایع داروسازی استفادههای متعدد میشود و در برخی مناطق میوههای این گیاه به عنوان ادویه نیز کاربرد داشته و در صنایع شیرینیپزی و نوشابهسازی مصرف میشود.
گیاه شناسی انیسون

منبع جغرافیایی
محل رویش این گیاه در ایران شامل نواحی شمالی و جنوب غربی می باشد.
شرق نواحی مدیترانه، غرب آسیا، نواحی جنوبی اروپا تا مدیترانه، خاورمیانه، هندوستان، شوروی سابق، مکزیک، مصر و اسپانیا از نواحی مهم تولید این گیاه هستند.
ترکیبات مهم
مهم ترین مواد تشکیل دهنده ی گیاه، اسانس بوده که میزان آن از 1/5 تا 5 درصد متغیر است. مهم ترین ماده ی موجود در اسانس، ترانس آنتول به میزان 80 تا 90 درصد است. کومارین ها ترکیبات مهم دیگر رازیانه رومی هستند.
خواص انیسون (طبیعت و خواص درمانی)
- مطالعات علمی جدید بر روی انیسون نشان داده است، این گیاه دارای خاصیت ضد قارچ و ضد باکتری است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
- از میوههای گیاه انیسون برای درمان ناراحتیهای دستگاه گوارش استفاده میشود. درمان دل درد، نفخ شکم، تقویت معده و دفع رطوبات معده از خواص انیسون برای دستگاه گوارش است، همچنین مصرف دانههای این گیاه اشتها آور است و به هضم غذا کمک میکند.
- انیسون در درمان گلو درد موثر است و خاصیت خلط آور دارد.
مصرف این گیاه برای مادران شیرده مفید بوده و باعث افزایش شیر مادران میشود.
استنشاق بخور این گیاه برای درمان سردرد و سرگیجه مفید است و در کتب طب سنتی جویدن آن را درمانی موثر برای پاک کردن مجاری تنفسی، تسکین میگرن، درد سینه، سرفه، تنگی نفس و خفقان میدانند. - گیاه انیسون، حاوی تعدادی از ترکیبات فعال و ضد التهابی است و برای تسکین مشکلاتی نظیر آرتروز، نقرس، سردرد و صدمات مزمن مفید است.
- چکاندن روغن گل که انیسون در آن جوشانده باشند، برای درد گوش و کری و بیماریهای گوش که ناشی از ضربه یا برخورد باشد، مفید است.
- جلای دندانها و رفع بوی بد دهان از دیگر خواص انیسون است.
- دانههای این گیاه، تقویت کننده کلیه و گشاینده انسدادهای کبد، طحال، مثانه و رحم میباشد.
- تحقیقات اخیر تاثیر مثبت انیسون بر روی بیماران دیابتی نوع ۲ را نشان داده است که مصرف آن باعث کاهش قند خون ناشتا در بیماران دیابتی شده است.
- دانه گیاه انیسون خاصیت چربی سوزی دارد و از همین رو در بحث لاغری باعث محبوبیت آن در سالهای اخیر شده است.
انیسون به میزان زیاد جهت طعم، مزه ی انواع غذاها، لیکورها، ژلاتین ها، مواد اولیه کیک ها، گوشت و ادویه جات مصرف می شود. همچنین در محصولاتی که در مطبوع و تازه کردن تنفس به کار می روند، استفاده می شود.
اسانس انیسون در تهیه عطر و صابون ها مصرف می شود. این اسانس به همراه اسانس های دیگر در محصولات حشره کش و به عنوان افزایش نفوذپذیری داروها در پوست به کار می رود.
اثرات فارما کولوژیکی انیسون بیشتر مربوط به آنتول موجود در اسانس آن است که از نظر فرمول شبیه به کاتکول آمین ها (از جمله آدرنالین، نور آدرنالین و دوپامین) است.
یکی از اثرات خوب انیسون، خاصیت ضدمیکروبی بر علیه میکروب های گرم منفی و مثبت است.
تحقیقات اخیر نشان داده است که انیسون جذب آهن را در رات(نوعی موش آزمایشگاهی) افزایش می دهد، لذا به نظر می رسد می تواند در جلوگیری از کم خونی مربوط به آهن موثر باشد.
طریقه و میزان مصرف:
تهیه ی چای: 1 تا 5 گرم از میوه ها را با آسیاب خرد می کنیم. سپس بر روی آن یک لیوان آب جوش می ریزیم. آن گاه ده تا پانزده دقیقه صبر می کنیم و سپس صاف کرده میل می کنیم.
فرآورده های گیاهی – انیسون در محصولات ضد سرفه، خلط آور، ضد نفخ و مسهل به صورت های قرص، چای، عصاره و گاهی مخلوط با گیاهان دیگر از جمله رازیانه مصرف می شود. از رازیانه ی رومی در داروهای مورد مصرف جهت کودکان استفاده زیادی به عمل می آید.
ملاحظات مصرف:
با وجودی که گزارشی از عارضه ی آن وجود ندارد، ولی بهتر است در این دوران مصرف نشود.
اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !
دیدگاه شما برای ما مهم است.