نوشته ها

اصطلاحات عمومی داروهای طب سنتی

تکرج: به معنی دگرگون شدن طعم و یا بو و یا هر دو است.مثلا در گردو که متکرج می شود، بسیار هم بد و مضر است و یا غذاها که متکرج می گردد. تند شدن بو و طعم هم تکرج است. گردوی کهنه ای که موق شکاندن، گرد سبزی خارج شود هم متکرج شده.غلیظ: هر چیز پر قوام که آب و سیالیت آن کم باشد، غلیظ گفته می شود.کثیف: دوا ادامه

بوقناق

“بوقناق” گیاه خاردار که به آن در فارسی “باباخارزن” به زبان آذری بوقناق نامبرده می شود. از گیاه بوقناق در طب سنتی از ریشه و میوه آن استفاده می شود. بوقناق یا ایرینجیوم (نام علمی: Eryngium) یک گونه از گیاهان گل دار از خانواده Apiarene است که حدود دویست و پنجاه گونه را شامل می شود. این گیاه می تواند ادامه

گزنه

گزنه با نام علمی Urtica dioica گیاهی است علفی چند ساله دارای ساقه های راست به ارتفاع 50 تا 100 سانتی متر و حتی بیشتر که غالباً در اماکن مخروبه، باغ ها و نقاط مرطوب خارج شهر، نواحی سایه دارو جاهائی که چهار پایان در آنجا به سر می برند به حالت خودرو می روید. از ریشه های خزنده آن پا جوش هائی در کلیه ادامه

حنا

استفاده از حنا از سال های خیلی دور و از زمان پیامبران توصیه می شده است. حنا چه بصورت مصرف موضعی و چه به صورت خوراکی در کتاب‌های طب سنتی ایران و چین بار‌ها و بار‌ها آمده است و برای آن مصارف متعددی از جمله درمان جذام، یرقان، سنگ کلیه، جرب و ... ذکر شده است. از جمله خواص گیاه حنا در طب جدید نیز ادامه

شیرین بیان

شیرین بیان (Licorice) نوعی گیاه با دوام است که طول آن به 3 نا 7 پا می رسد و سیستم ریشه ای پرشاخ و برگی دارد. ریشه های آن مشتمل بر بخش های مستقیم چوب چین و چروک دار و الیافی بلند و سیلندری شکل است و به طور افقی در زیرزمین رشد می کند. ریشه های این گیاه در بیرون از زمین به رنگ قهوه ای و در زیر خاک به ادامه

فراسیون

گیاهی است علفی، پر برگ، پوشیده از کرک های پنبه ای به رنگ خاکستری که ارتفاع آن به ۳۰ تا ۸۰ سانتی متر می رسد. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ و سرشاخه های گلدار آن است که بوی قوی و نسبتا مطبوع دارند ولی پس از خشک شدن فاقد بو می شوند. طعم آنها تند و تلخ است. کلیه قسمت های گیاه و همچنین شیره تازه آن به ادامه

کاکل ذرت

کاکل ذرت یکی از اجزای ذرت است که اکثر ما آن را دور می ریزیم. چون نمی دانیم که چه خواص شگفت انگیزی برای سلامتی ما دارد. مهمترین و بهترین خاصیت ذرت درمان سنگ کلیه است. این بیماری درد بدی دارد، ولی شما می توانید با جوشانده کاکل ذرت آن را درمان کنید. حتی افراد سالم هم می توانند گاهی جوشانده کاکل ذرت را ادامه

سوسنبر

سوسنبر (سی سنبر) گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع نود سانتیمتر. این گیاه از لحاظ خصوصیات به نعناع، آویشن و گزنه نزدیك است. زادگاه آن اروپا و آفریقای شمالی است. این گیاه به نعناع فلفلی هم شناخته می شود.از سوسنبر به عنوان سبزی و چاشنی غذاهای گوشتی بخصوص استیك استفاده می شود. همچنین می توان آن را به ادامه

سنبل الطیب

 سنبل الطیب یا علف گربه، با نام علمی(valerianaOfficinalis)، گیاهی است علفی و چند ساله که ساقه آن به طور عمودی تا ارتفاع دو متر رشد می‌کند. علت نامگذاری این گیاه را با عنوان «علف گربه» این ‌گونه تشریح کرد: این گیاه دارویی دارای بوی مطبوعی است و گربه بوی این گیاه را از فاصله دور تشخیص داده و در اطراف ادامه

به لیمو

خاستگاه به لیمو آمریکای جنوبی است. اما امروزه برگ‌های آن در تمام دنیا یافت می‌شوند. زمانی که برگ‌های این گیاه به شکل چای یا نوشیدنی‌های دیگر به کار می‌روند، بسیار خوشمزه هستند. به لیمو به عنوان ادویه غذا، به خصوص مرغ و ماهی،  نیز کاربرد زیادی دارد.به لیمو گیاهى است درختچه اى به ارتفاع ۶ – ۳ متر با ادامه

آمله

میوه آمله گیاهی است از خانواده ی Euphorbiaceae، درختچه ای است کوچک ودارای برگهایی با برگچه های ریز و انبوه. قد آن به بزرگی درخت گردو می رسد و پوست خاکستری رنگ درختچه قطعه قطعه از ساقه جدا می شود. گل های آن زرد خاکستری و میوه ی کروی و گوشت دار دارد. طعم آن تلخ و ترش و گس و دارای پوست نازک شبیه به ادامه

گلرنگ

گیاهی است یکساله، ارتفاع ان در حدود 65/0 متر کمی خاردار و منظره کلی ان بخصوص گل هایش شباهت با خارخسک دارد. برگ های آن بدون دمبرگ پهن و موجدار با دندانه های منتهی به خارهای ظریف است. رگبرگ ها در سطح زیرین برگ برجسته و نمایان می باشد. گل های آن منفرد در یک طبق کوچک لوله ای و زرد رنگ مایل به قرمز در ادامه

بالنگو

گیاه دارویی بالنگو گیاهى است كه به فارسى و در كتب طب سنتى«بالنگو» نام برده مى‌شود. این گیاه ازخانواده نعنا بوده، گیاهى است یكساله، كوتاه به ارتفاع حدود یك وجب و برگهاى آن‌ متقابل، بوى آن شبیه برگ ریحان و بدون دندانه است. گل هاى بالنگو به رنگ آبى‌ و به ندرت‌ مایل به زرد و سفید است. میوه گیاه بالنگو ادامه

خواص دارویی تخم یا بذر گیاهان

بذر به بخشی از گیاهان مورد توجه در کشاورزی و باغبانی گفته می‌شود که می‌تواند به تکثیر و تولید مثل آن گیاه منجر شود. در کشاورزی به هر بخش از گیاه که بتواند نسل دیگری از همان گیاه را تولید کند بذر می‌گویند. بذر یک رابطه زنده بین والدین و نتاج بوده و عامل اصلی انتشار گیاه از یک محیط به محیط دیگر ادامه

گل نیلوفر

گل نیلوفر به گلی که در مرداب می شکفد و زیبایی خاصی دارد معروف است. نیلوفر در دوران باستان نماد کمال و برگ های آن به شکل دایره ای است. تکثیر این گل از طریق پخش شدن بذر های آن در کف و اعماق برکه ها و در خاک مناسب است. گل نیـلوفر خواص دارویی بسیاری دارد، به عنوان مثال عصاره آن برای تقویت مو مناسب بوده ادامه

هوفاریقون

هوفاریقون به نام هایی همچون هزار چشم، علف چای و هیپری کوم، گل راعی نیز خوانده می شود، برگ هایی متقابل و بدون گوشواره، دارای گل های زرد رنگ گل آذین منفرد یا مجتمع به صورت دیهم گونه، در ایران به خصوص در نواحی البرز و شمال و غرب ایران و کوه های دره بید خوانسار می روید.مناطق آفتاب گیر و خنک و مراتع محل ادامه

لاک مغسول

 لاک گیاهی که به آن لاک مغسول، لاک یا لک نخود، دوس یا دوج نیز گفته می شود یک فراورده گیاهی دارویی است که از شیره یا صمغ خشک شده گیاهی با نام Anacardiaceae به دست می‌آید. این گیاه به صورت درختچه بوده و زیستگاه آن در اندونزی، ژاپن و قاره آفریقا است. مهمترین خاصیت لاک مغسول استفاده از آن برای لاغری ادامه

سرخ ولیک

درختچه ای خزان کننده با شاخه های انبوه خار دار منشعب که ممکن است به ارتفاع 10 متر برسد و برگ های دندانه دار منقسم به لوب های کم عمق دارد، گل ها سفید رنگ یا مایل به گلی و مجتمع که به صورت دیهیم در آمده و پس از پیدایش برگ نیز در گیاه ظاهر می شوند.میوه ی آن کاذب و به رنگ قرمز تیره که حاوی هسته کوچکی ادامه

رازک

رازک گیاهی علفی، چندساله، بالا رونده از راسته گل سرخ، تیره شاهدانگان با ریشه‌ای عمیق و منشعب است. این گیاه دو پایه (نر و ماده) بوده، اعضای آن پوشیده از تارهای خشن است و رنگ آن از سبز کم رنگ تا سبز تیره متغیر است. گل های رازک دارای بوی معطر و مطبوع با طعم تلخ است. این گیاه بیشتر در نواحی شمال ایران ادامه

کرچک

نام علمی گیاه کرچک، رسینوس کامونیس است. این گیاه، بومی شرق آفریقاست اما در شبه قاره هند و منطقه خاورمیانه نیز یافت می‌ شود.خواص کرچک۱. خواص کرچک برای مبارزه با روماتیسمدانه کرچک سرشار از ریسینولئیک اسید، اولئیک اسید، لینولئیک اسید و اسیدهای چرب متعدد است. همه این اسیدها برای درمان نقرس و روماتیسم ادامه

بلیله کابلی

بلیله: در طب سنتی ایران(Traditional Iranian Medicine: TIM) ، با نام «بلیلج» و با نام علمی Terminalia bellirica (Gaertn.) Roxb  شناخته می شود.بلیله میوه‌ی درختی است بزرگ با برگ‌های عریض و پهن، این میوه برای رفع سردرد‌های شدید و جذام بسیار مفید است.بلیله میوه درختی است از خانواده‌ی Combretaceae، جنس ادامه

زنجبیل (زنجفیل)

هر كس بخواهد فراموشی‌اش كم شود و داراى حافظه‏‌اى قوى شود، هر روز ، سه قطعه زَنْجَبیل به عسل درآمیخته بخورد و در هر روز، با غذاى خویش ، چیزى كه با خَرْدَل تهیه شده نیز میل كند.«طبّ الرضا علیه‏‌السلام، صفحه 36، بحارالأنوار،جلد62،صفحه324 دانش نامه احادیث پزشكی:1/ 258»زنجبیل یا زنجفیل از گیاهان دارویی ادامه

منداب و تخم منداب

گیاه منداب (Arugula) از جمله گیاهان دارویی بوده، تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت چشم، پوست، مو، دندان و استخون ها از خواص گیاه منداب هستند.گیاه منداب کم کالری، ضد سرطان و سرشار از مواد مغذی است.خواص گیاه مندابقسمت های مختلف منداب سرشار از ویتامین K بوده و لذا برای درمان و بهبود رقت خون مناسب ادامه

پیازچه و تخم پیازچه

پیازچه از سبزیجات تقریبا ثابت در در بین انواع سبزی های معروف به سبزی خوردن به حساب می‌آید و به همراه پیاز جز ثابتی از از مواد غذایی مورد نیاز روزانه محسوب شده و کمتر غذایی هست که برای تهیه آن نیاز به پیاز و پیازچه نباشد و با اضافه نمودن آن خوشمزه تر نگردد. پیازچه‌ها در واقع همان پیاز هستند که قبل ادامه